Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Formstark Norrbotten – skapar nya samarbeten

Genom projektet Formstark Norrbotten skapas nya och bättre förutsättningar för samarbeten mellan två branschområden – besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design samt offentliga aktörer och organisationer som verkar inom dessa områden.

Utställningen Ett formstarkt Norrbotten.
Utställningen Ett formstarkt Norrbotten. Foto: Simon Elisasson.

Under hösten 2018 genomförde Resurscentrum för konst, tillsammans med Konsthantverkscentrum, Swedish Lapland Visitors Board, Hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten och Svensk Form Norrbotten, seminariedagen Formstark Norrbotten i Luleå. Deltagare från besöksnäringen samt utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design samlades under dagen där målsättningen var att skapa nätverk och inspirera till nya typer av samarbeten mellan branscherna.

– Vår utvärdering av dagen visade att det fanns ett stort intresse till fortsatt utbyte mellan branscherna. Utifrån detta föddes idén till projektet Formstark Norrbotten. Projektet startade i januari 2020 och under den genomförda projektperioden har vi skapat en plattform för kompetensutveckling, möten och nätverk mellan utövarna och besöksnäringen som i sin tur renderat nya tjänster och produkter. Vi ser att detta kan stärka besöksnäringen och lyfta Norrbotten som ett attraktivt besöksmål och även ge fler uppdrag till nämnda utövare, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och projektägare.

Större delen av Formstark Norrbotten har genomförts under den rådande pandemin vilket har gjort att man tvingats anpassa projektet efter nya spelregler.

– Digitala träffar har möjliggjort att vi kunnat nå ut till många fler, både regionalt och nationellt, vilket bidragit till nya och förstärkta nätverk inom och mellan branscherna, säger hon.

Projektet har genomfört digitala föreläsningar, seminariedagar, nätverksträffar och ett mentorskapsprogram. En produktkatalog med utvald design och konsthantverk från formutövare i länet lanserades under oktober, 2021, säger Sofia Öberg, projektledare för Formstark Norrbotten. Projektet är just nu i sin slutfas med en utställning på Norrbottens museum.

– I utställningen "Ett formstarkt Norrbotten" visas resultatet från projektets produktutvecklingsspår.
7 team och 19 deltagare, med formutövare och representanter från besöksnäringen, har under ett år arbetat tillsammans i en minst sagt utmanande tid. Vad som började med idéer och inspiration från besök hos våra aktörer inom besöksnäringen hösten 2020 har idag formats till nya produkter och fortsatta samarbeten. Vi ser ett behov och stora möjligheter till en fortsättning av projektet, Formstark Norrbotten 2.0, och hoppas att vi kan hitta en långsiktig lösning för vårt fortsatta arbete, avslutar Sofia Öberg.

Lite om projektet

Projektägare: Resurscentrum för Konst

Samarbetspartners: Konsthantverkscentrum, Hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten, Svensk Form Norrbotten, Sameslöjdsstiftelsen och Swedish Lapland Visitors Board.

Projektet har finansierats av: Region Norrbotten, Kulturrådet, Längmanska företagarfonden och Sparbanken Nord – Framtidsbanken.

Här kan du läsa mer om projektet Formstark Norrbotten