Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Hur kan vi bygga byakänslan när vi bygger nya villakvarter?”

Hur sätter vi människan i centrum när nya Norrbotten ska formas? Vi kanske kan få någon att flytta hit för ett jobb – men det är inte det som får någon att trivas, rota sig och göra en plats till sin.  Allt fler kommuner i länet brottas med frågan om social inkludering – och fick ny inspiration på vår konferens i Gunnarsbyn.

Erika Falk och Christopher Peart, Sydafrika, minglar i Gunnarsbyn
Erika Falk och Christopher Peart, Sydafrika, minglar i Gunnarsbyn. Foto: Pär Bäckström

Social inkludering är nödvändigt om vi ska lösa många av de utmaningar vårt län står inför. Det är en kedja som måste hålla hela vägen, från den första trevande kontakten till att en ny norrbottning är fullt ut inkluderad i det sociala livet.

– Vi måste möta upp när någon kommer och knackar på dörren så att vi kan öppna den på ett välkomnande och inkluderande sätt, sade Ella Jonsson, Innovation manager med ansvar för arbetspaketet Attraktion inom projektet North Sweden Green Deal.

I Gunnarsbyn i Bodens kommun, där ett 80-tal aktörer från olika delar av Norrbotten och Västerbotten samlades den 8 november, fick vi sekonkreta exempel på en bygemenskap präglad av öppenhet och tolerans och hur den lockat till sig många bybor med rötterna nära och långt borta.


Vinterns första snö föll när North Sweden Green Deal höll konferens i Gunnarsbyn, fyra mil från Boden. Foto: Pär Bäckström.

– Det mellanmänskliga är så viktigt, det är det som är social hållbarhet, sade Monica Lejon, chef för Näringsliv & Samhälle på Region Norrbotten.

Att behålla personal och inflyttade i kommunen är svårt. I Boden vet Försvarsmakten det sedan länge. Skellefteå märker av det nu.

– Den sociala integrationen är enormt viktig. H2 Green Steel vill inte byta personal vartannat år, sade Linnéa Byberg, samordnare för Leva & Bo på Bodens kommun, under konferensen.

Litet fönster

Thomas Fägerman, Boden Business Park, lyfte fram att det fönster där den sociala inkluderingen måste hända är mycket litet. Man har ett år på sig, menar han.

– Får vi inte den inkluderingen i samhället hinner vi inte bygga upp stabiliteten. Det blir inte att man hittar en partner eller startar ett företag. Vi vill ge förutsättningar för något annat än bara yrkeskarriärer, vi ska vara så attraktiva att människor väljer att stanna.


Linnéa Byberg lyfte fram vikten av social inkludering, men även konsten och kulturens roll när människor ska välja att bo kvar. Foto: Pär Bäckström

Det handlar om relationer, som vare sig kommunerna eller regionen kan beordra fram. Men det går att ge förutsättningar för att de ska växa fram.

– Det vi sett här handlar om livet mellan husen, sade Linnéa Byberg.

– Hur kan vi ta vara på de goda exemplen? Hur kan vi bygga byakänslan när vi bygger nya villakvarter? Hur kan vi vara möjliggörare?

Ge kärlek till bostadsområden

En sådan förutsättning är att inte glömma de befintliga norrbottningarna. De som ska välkomna de nya med nyfikenhet och öppenhet måste också ha det bra och känna delaktighet.

– Ska vi få med bodensarna i det här måste vi ge kärlek som vi inte gett på 50 år till våra befintliga bostadsområden, tillsammans med bodensarna. Vi kommer att beta av område för område så att de som faktiskt bor här känner att de är med, sade Bodens kommunchef Mats Berg.


Mats Berg, kommunchef i Boden, önskade bland annat statligt stöd till de satsningar på bostäder och infrastruktur som krävs. Foto: Pär Bäckström

Men ska de blivande norrbottningarna finna sin väg hit måste vi hitta dem, få kontakt med dem och hjälpa dem att ta steget. I arbetspaketet Attraktion arbetar Swedish Lapland Visitors Board och kommunerna i länet med att skapa nya metoder och arbetssätt för att göra just det.

– Vi öppnar nu upp hela Norrbotten som en stor innovationsarena, hela länet är ett co-lab. Vi labbar, gör prototyper och lär oss hur vi ska jobba långsiktigt med de här frågorna. Vi löser inte allt på ett år men vi kan hinna lära oss mycket. Vi möter kommunerna där de är, var finns behoven?, sade Ella Jonsson från Swedish Lapland Visitors Board på konferensen.

Swedish Lapland Visitors Board har många års erfarenhet av att tala med människor som gillar vår del av världen. De som interagerar på sociala medier lämnar digitala spår. Dessa spår kan man följa och använda AI för att skicka ut nya budskap. Till exempel om att flytta till Norrbotten.


– Vi innoverar en ny morgondag, säger Ella Jonsson, Swedish Lapland Visitors Board, om arbetet med kommunerna. Foto: Pär Bäckström

En av kommunerna som ska prova på den möjligheten är Arvidsjaur.

– Nu ska vi jobba med ert AI-verktyg för att attrahera tyskar. Vi har många tyska turister och många flyttar hit också, driver företag och liknande, sade Karin Jonsson, Arvidsjaurs kommun, som har jobbat med att ta fram hemsidan flyttatillarvidsjaur.se.

I Arvidsjaur har de insett behovet av internationalisering och sidan har information på svenska, engelska, tyska och franska.


Alexander Kult, särskild samordnare på Gällivare kommun, berättade bland annat om det varumärkesarbete som kommunen gjort. Foto: Pär Bäckström

Samhällsomvandling är inget nytt för Gällivare kommun. Den har redan pågått i tio år.

– Vi bygger upp vårt nya samhälle i och med att vi avvecklar Malmberget. Mottagarkapaciteten blir ju jätteviktig för att ställa om till grön industri. Vi har anställt en inflyttningslots men det är mycket mer än så som behövs för att skapa ett attraktivt samhälle, sade Alexander Kult på Gällivare kommun.

”Digital landningsbana”

Mottagarkapaciteten brottas även Kalix kommun med. Informationsenheten får dagligen samtal från personer som vill flytta dit, ofta från andra länder.

– Vi ska tydliggöra den digitala landningsbanan för inflyttare. Vi har en sida för inflyttning som inte är särskilt bra, vi ska jobba vidare med den. Allt måste vara översatt, vi ska lyfta ut sidan från den kommunala webben. När den finns ska vi jobba med mottagarkapacitet i form av inflyttningslots. Vi ska få till en enhet att jobba koncentrerat med det här, sade Åsa Jonsson på Kalix kommun.

Piteå kommun drog igång en inflyttarservice i våras och började arbeta med Swedish Lapland Visitors Board redan i juni i år. Insikterna om vad som efterfrågas har varit värdefulla. Det är det vanliga livet, butiker och förskola, väder och avstånd målgruppens frågor handlar om.

– 44 personer som inflyttarservice tagit hand om har flyttat till Piteå. De blir ambassadörer nu, sade Niklas Larsson, näringslivschef Piteå kommun.


Ella Jonsson ledde panelsamtalet där bland annat Fredrik Broman, Jenny Engström och Mats Berg deltog. Foto: Pär Bäckström

Fredrik Broman, entreprenör verksam i Gunnarsbynområdet, underströk vikten av att använda besöksnäringen för att nå potentiella livsstilsmigranter.

– Den småskaliga besöksnäringen kan skapa buzz i internationell media. Där finns jättestora möjligheter att smyga in ”leva och bo”, svårigheten är mottagarkapaciteten.

En del av mottagarkapacitet är förstås tillgången på bostäder. Den frågan brottas i allra högsta grad Gunnarsbyn med.

– Framtiden för oss är ju bostäder och finansiering. Det lägger jag nästan all min tid på nu. Växa tillsammans är namnet på ett ödehusprojekt. I vårt område finns det 120 ödehus. Tänk om några av dem kunde bli sålda, det vore fantastiskt, sade Jenny Engström, verksamhetschef på den ekonomiska föreningen RÅEK i Gunnarsby-bygden.


Mia Ahlstrand betonade vikten av ett bra tillsammansarbete i de utmaningar Norrbotten står inför. Foto: Pär Bäckström

Den hållbara samhällsomvandlingen är en komplex fråga som rymmer många dimensioner. Lösningarna måste också vara komplexa. North Sweden Green Deal handlar om samarbete på en helt ny nivå.

– Det är viktigt att vi får till ett bra tillsammansarbete. Bjud in varandra, be om hjälp, erbjud hjälp, hitta nya kontakter, skapa nya nätverk. Vi kan möta utmaningarna, sade NSGD:s övergripande projektledare Mia Ahlstrand.

Hon knöt an till det konferensdeltagarna fick uppleva under vandringen i Gunnarsbyn tidigare på dagen.

– Det var engagemang och öppenhet på varje station. Det bjuder in till självreflektion, när satt det senast någon i mitt kök som var ny? Applicera öppenhet och inkludering både i ditt arbete och privatlivet, sade hon.

LÄS OCKSÅ: ”Vi talar om mellanmänskligt närhetsliv”

Text: Sara Stylbäck Vesa

_____________________________________________________

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.

Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det medfinansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).