Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Ny regering – vad betyder det för Norrbottens framtidsfrågor?

Sverige har fått en ny regering med en ny politisk agenda. Vad kommer det att innebära för Norrbottens utveckling? Än är det för tidigt att säga, men något går att utläsa av Tidöavtalet och regeringsförklaringen.

Gruppbild med Ulf Kristerssons nya regering
Ulf Kristerssons nya regering. Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Region Norrbotten har en lista över prioriterade frågor där man ska arbeta aktivt för beslut som är fördelaktiga för Norrbottens utveckling. Det här är vad vi vet, så här långt, om den nya regeringens inställning i dessa frågor.

Flexibel och tillåtande tillämpning av strandskyddet

Regeringens inställning framgår inte av regeringsförklaringen eller Tidöavtalet. I debatten inför valet har M, KD och SD uttryckt att de vill se förändringar för att underlätta strandnära byggande, så det kan komma förslag inom området senare.

Införande av regionala/lokala naturresursavgifter

Den här frågan handlar om att delar av de värden som skapas vid exploatering av naturresurser ska återföras lokalt/regionalt. Det kan handla om att Norrbotten ska få del av vinsterna från gruvbrytning, vattenkraft, vindkraft eller skogsbruk.

I Tidöavtalet står att utredningen ”Stärkta incitament för utbyggd vindkraft” ska få ett tilläggsuppdrag att föreslå hur kommunerna ska få ersättning vid vindkraftsutbyggnad. Ersättning för andra naturresurser omnämns inte.

Snabba och transparenta tillståndsprocesser för naturbaserad verksamhet

Tidöavtalet har skrivningar om vikten av förkortade och förenklade tillståndsprocesser. En utredning ska tillsättas i syfte att göra processerna mer flexibla, effektiva och förutsägbara. Det handlar till exempel om att ”nyttja befintlig flexibilitet i EU-regelverket”. I utredningens uppdrag ingår också att antalet myndigheter som för statens talan i tillståndsärenden ska begränsas och att näringslivets synpunkter ska beaktas.

Tryggad energiförsörjning för fortsatt utveckling och grön omställning

Av regeringsförklaringen framgår att ”Energipolitikens mål är att Sverige går från hotande elunderskott till ett överflöd på fossilfri el.”

I Tidöavtalet står att ”målet ska vara att skapa en bättre balans mellan elproduktion och elanvändning i olika delar av Sverige, för att därmed ge förutsättningar till stabilare och lägre elpriser så att Sverige på sikt och efter utredning kan bli ett samlat elprisområde.”

Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas.

Utbyggnaden av exporterande elkablar föreslås att pausas till dess att ”prisdifferenserna mellan prisområdena minskat betydligt”.

Av Tidöavtalet framgår också att regeringsunderlaget vill vidta åtgärder för att underlätta för ny kärnkraft.

Snabbt färdigställande av hela Norrbotniabanan, dubbelspår på Malmbanan, anslutning av Haparandabanan till finska järnvägsnätet

Inget av detta omnämns i vare sig Tidöavtalet eller regeringsförklaringen. Däremot har regeringsförklaringen en allmän skrivning om att ”satsningar på järnvägen ska i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, som stärker jobb och tillväxt.”

Hållbart skogsbruk för klimatsmart utveckling

I regeringsförklaringen står att ”regeringen kommer helhjärtat stå upp för ett hållbart svenskt skogsbruk, med omsorg för kommande generationer. Skyddet för äganderätten ska stärkas inom vissa områden.”

Prioriterade frågor för Norrbotten som inte nämns alls

  • Samordning av Norrbottens regionala fysiska planering
  • Ökat kulturstöd för etablering av scen och teknik för dans, teater samt musik
  • Bredbandsutbyggnad till alla hushåll och företag
  • Undanröja hinder för arbetspendling över nationsgränserna

”Offensiv partner”

Norrbotten befinner sig nu mitt i en nyindustrialisering med fokus på grön omställning. Regeringen lovar i regeringsförklaringen att stötta näringslivets strävan mot hållbarhet:

”Det svenska näringslivet är ett drivhus för välstånd och innovation, men numera också en viktig miljörörelse – världsledande i hållbarhet och grön omställning. Regeringen kommer att vara en offensiv partner i det arbetet.”

– Det återstår att se hur den nya regeringens politik ska påverka Norrbottens utvecklingsmöjligheter. Vi har till exempel stora behov av arbetskraft från Sverige och andra länder, för att bemanna industri, välfärd och tjänstesektor. Fortsatta satsningar på infrastrukturen är helt avgörande. Likaså billig grön el för industriomställningen. Vi kommer att fortsätta arbetet med att framföra våra behov och åsikter i olika frågor till regeringen och förväntar oss ett gott samarbete för ett Norrbotten i framdrift, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

____________________________________________________________________

Vill du veta mer om Region Norrbottens påverkansarbete? Läs:
De representerar Region Norrbotten i Stockholm och Bryssel