Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

Aurora öppnar upp för spännande samarbeten över gränserna

Fem personer tittar på norrsken tillsammans.
Aurora-programmet främjar samarbete i norr.

Klimatsmart mat, ungt entreprenörskap och hållbart byggande. Nu startar de första projekten inom EU-fonden Interreg Aurora. Programmet ska främja samarbeten över gränserna i de norra delarna av Sverige, Finland och Norge.

Programmet pågår till 2027. De utvalda projekten får pengar från EU och till dessa första tio projekten skjuter Region Norrbotten till ca tio miljoner kronor. Det här är några av projekten:

Luleå tekniska universitet (LTU) ska tillsammans med bland annat Hushållningssällskapet stärka förutsättningarna för klimatsmart matproduktion. Inom det här området finns det potential för små och medelstora företag att växa genom gränsöverskridande samverkan. Projektet ClimateFood får 800 000 kronor för att utveckla detta område.

Regionen bidrar med 1,6 miljoner kronor till Ung företagsamhet i Norrbotten och deras projekt Aurora Entrepreneurialis. Projektet ska jobba med hållbart entreprenörskap på gymnasieskolor i Sverige och Finland. Det ska koppla samman skolor med det lokala näringslivet och utveckla samarbetet mellan regioner på olika sidor av gränserna.

LTU Business får av Region Norrbotten knappt 1,4 miljoner kronor för projektet SCABEAC. Projektet ska stärka byggbranschen och ge möjlighet till starkare tillväxt genom gränsöverskridande samarbete. Det handlar också om hur universiteten ska kunna bidra med kunskap om hållbart byggande i norr.

EcoLiB ska bidra till en lösning för återvinning av förbrukade batterier. I projektet samarbetar LTU med Uleåborgs universitet och batteriföretaget Northvolt. Projektet får 1 200 000 för att hitta en cirkulär och hållbar lösning.

Fakta

Europeiskt territoriellt samarbete, även kallat Interreg, handlar om att utveckla samarbetet över nationsgränserna. Syftet är att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk.

Det finns många Interreg-program. Interreg Aurora omfattar de norra delarna av Europa och Sápmi.

LÄS MER

Hela listan: Aurora-projekten som Region Norrbotten medfinansierar
Interreg Aurora - Eufonder (extern länk)
Arbetet med sjuårsplan äntligen i mål: ”En lättnad”
171 miljoner i EU-medel till projekt i norr