Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Spelstudenterna ska bygga ett liv här”

Att attrahera långväga inflyttare. Social inkludering. Bostadsfrågan. Breddning av arbetsmarknaden. Aktivt arbete med jämställdhet. Verksamheten på Boden Game Camp berör många av Norrbottens stora utmaningar – och är ett exempel att inspireras av.

Spelutvecklarstudenter vid Boden Game Camp vid en datorskärm.
Spelutvecklarstudenter vid Boden Game Camp. Foto: Foto: Mats Engfors / Fotographic.

Det är sent på eftermiddagen, nästan kväll – men fortfarande fullt av människor i lokalerna. Människor från Los Angeles och Montreal, Rio de Janeiro och New Delhi, Singapore och Sydney har flyttat till Boden för att utbilda sig inom den växande spelbranschen.

Det Boden har gjort är att på några få år bygga en talangfabrik som startar redan med en gymnasieutbildning med nationellt intag. Nu finns här en internationell miljö med studenter och bolag under samma tak och en gemenskap mellan likasinnade.

Vill behålla talangerna

Hittills har de lyckats få 150 personer att etablera sig och stanna över tid på orten. En hel del av dem är alltså från andra länder.

– Det är jätteviktigt för oss att studenterna som kommer hit ska bli bodensare, bygga ett liv här så att vi får behålla de här unga talangerna, säger affärsutvecklaren Mattias Bergqvist som höll i rundvandringen för Kompetensrådet, som samlats i Sävast för årets första möte.


Spelutvecklarstudenter vid Boden Game Camp. Foto: Mats Engfors / Fotographic.

I Kompetensrådet samlas representanter från hela Norrbotten som på olika sätt arbetar med utbildning och arbetsmarknad. Den här gången träffades de på Boden Business Park i Sävast och bjöds alltså på en rundtur i Boden Game Camps lokal Fabriken.

Fabriken består av tre våningar där studenter och företagare samsas i ett unikt ekosystem för dataspelsindustrin. Här finns studenter som läser spelutbildningar och ett flertal studios för spelutveckling.

– En stor fördel med att studera på Boden Game Camp är att vi till skillnad från många andra orter försöker hjälpa till med studentboende, community, fritid och nära relationer med branschen, säger Mattias Bergqvist.

Stort behov av kompetens

På bara några få år har Boden Game Camp lyckats skapa ett kluster för spelindustrin. Idag har de 300 studenter, 7 utbildningar och 15 bolag som etablerat sig i Boden. Spelnäringen skriker efter kompetens, dataspelsbranschen menar att det kan saknas 25 000 spelutvecklare i Sverige om tio år.

Boden Game Camp satsar på att öka jämställdheten inom branschen. I den senaste antagningen till de gymnasiala utbildningarna var det 50/50 tjejer och killar. År 2018 arrangerade man Valkyrie Jam för första gången, ett tio dagar långt game jam för erfarna kvinnliga och icke-binära spelutvecklare. Redan året därpå fick det stor internationell uppmärksamhet. Kvinnliga spelutvecklare från hela världen samlades och några av de största bolagen fanns representerade på plats.


Gymnasieklassen som började hösten 2022 har en helt jämn könsfördelning. Foto: Bodens kommun.

Boden Game Camp visar att det går att skapa internationell inflyttning med ett starkt erbjudande. Det visar vilken kraft och potential det finns i de kulturella och kreativa näringarna. Det visar också att anknytningen till staden, det sociala nätverket som krävs, inte behöver vara en förutsättning för flytt – det kan växa fram på plats om förutsättningarna är de rätta.

Text: Matilda Wikberg och Sara Stylbäck Vesa

Vill du veta mer? Lyssna avsnitt 3 av vår podd Let's talk: Så skapades en internationell spelsuccé i Boden.
Avsnittet är från oktober 2020.


För ännu mer info om spelsatsningen kontakta:
Mattias Bergqvist, Business Development Manager
mattias.bergqvist@bodenbusinesspark.se
bodengamecamp.com

FAKTA: Kompetensrådet

Inom ramen för North Sweden Green Deal tittar referensgruppen Kompetensrådet närmare på hur kompetensförsörjningsknuten ska kunna nystas upp.

I kompetensrådet samlas representanter från hela Norrbotten som på olika sätt arbetar med utbildning och arbetsmarknad. Där medverkar framför allt arrangörer av vuxenutbildning, arbetsförmedlingen, branschorganisationer och arbetsgivare i offentlig sektor. De samlas några gånger varje år för att sätta gemensamt identifiera problemområden och söka lösningar.

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.

Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det finansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).