Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Superdepartement” och ny strategi ska stötta norra Sverige

Den gröna omställningen i norr är en enorm möjlighet för Sverige, menar regeringen. Därför ska ett nytt ”superdepartement” inrättas för att skynda på omställningen. Det framgår av en debattartikel från regeringen. I artikeln beskrivs norra Sverige som ”en tillväxtmotor som leder den gröna omställningen, skapar jobb och välfärd”.

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Rosenbad, säte för Sveriges regering. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Debattartikeln publicerades i Dagens Industri och på regeringens hemsida på onsdagen, dagen innan regeringen välkomnade EU-kommissionen i Kiruna. EU-besöket beskrivs som startskottet för den nya strategin.

”Norra Sverige visar inte enbart vägen för Sverige vad gäller konkurrenskraft och klimatarbete, det är en förebild för hela EU att ta efter”, heter det i artikeln.

Det nya ”superdepartementet” ska koppla samman näringsliv, klimat och energi. Några arbetsområden som nämns är:

  • Energi. Elsystemet ska utvecklas, elproduktionen behöver öka i norr men framför allt ska södra Sveriges beroende av energi från norr minska.
  • Gruvor. En utredning ska tillsättas som syftar till att förenkla och förtydliga tillståndsprocesser för att starta gruvor. 
  • Kompetensförsörjning. Regeringen avser bland annat att göra det lättare för yrkesverksamma att vidareutbilda sig vid högskolor och universitet. 
  • Samhällsservice. Att utbyggnationen av samhällsservice i form av skolor, vård och omsorg av högsta klass följer befolkningstillväxten beskrivs som avgörande.
  • Bostad och infrastruktur. Regeringen lyfter fram bostadsbrist som hinder för rekrytering och att vägnät och järnväg behöver förstärkas. 
  • Samverkan. Regeringen kommer att ta ett ”aktivt helhetsgrepp vad gäller samordningen av nyindustraliseringen i norra Sverige för att säkerställa att processer går så snabbt som möjligt och att intressekonflikter löses ut.”

Försvarar Hybrit

Debattartikeln publicerades samtidigt som näringsminister Ebba Busch besökte Luleå och satte ner foten i frågan om Hybrit-satsningen. På senare tid har en rad kritiker av projekt begärt att det ska pausas på grund av de stora mänger energi som kommer att krävas.

– Vi ser att det är fullkomligt avgörande för svensk konkurrenskraft och arbetstillfällen att vi klarar den gröna omställningen. Det här är det projekt som just nu har kommit längst i världen med att klara av att börja producera grönt stål, sade Busch på pressträffen enligt NSD och Kuriren.

Ska man titta på många andra åtgärder som skulle kunna ha möjlighet att också plocka bort tio procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp då skulle de också ha enorma andra konsekvenser i form av minskad konkurrenskraft, färre arbetstillfällen och mindre intäkter för att finansiera välfärden. Det här är ett sätt att både nå klimatmålen och värna konkurrenskraften, sade Ebba Busch.

Uttalandet välkomnades av regionrådet Anders Öberg (S).

Det är glädjande att ministern är tydlig i frågan om Hybrit och den gröna omställningen i Norrbotten. Dessa enorma investeringar kräver långsiktiga spelregler så jag hoppas att regeringen nu håller fast vid den linjen, säger regionrådet Anders Öberg (S) i en kommentar till näringsminister Ebba Busch uttalande om Hybrit idag.

I energifrågan betonade näringsminister Busch att södra Sveriges elbehov i första hand måste säkras där.

Vi kan inte säkra södra Sveriges elbehov genom att ligga så tungt på att man ska transportera och överföra den billiga och utsläppsfria elen ifrån norra Sverige. 

Prioriterad fråga

I frågan om dubbelspår på Malmbanan hänvisade hon till infrastrukturminister Andreas Carlson, men tillade att ”Jag vet att det är en otroligt prioriterad fråga”.

– Den gröna omställningen medför många utmaningar där vi behöver ha regeringen i ryggen, som bristande infrastruktur och brist på bostäder och arbetskraft. Det är viktigt att näringsministern förstår hur angeläget det är att vi verkligen får förutsättningar att lyckas, säger Anders Öberg.

Text: Sara Stylbäck Vesa