Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”En kreativ plats för alla åldrar”

Intresset var stort när Slöjd- och formcenter slog upp portarna i fredags. Många ville vara med på invigningen av Norrbottens nya mötesplats och besöksmål.
– Det var först när det började strömma in folk som det kändes ”på riktigt”, säger Linnea Nilsson, en av projektledarna som senaste månaderna jobbat hårt med att få allt på plats.

Invigning av Slöjd- och formcenter, personer som tittar på konsthantverk i montrar.
Foto: Sara Stylbäck Vesa

760 kvadratmeter i klassiska Shopping i Luleå har fått nytt liv. Här ska Norrbottens rika tradition av konsthantverk, slöjd och form synliggöras. Utövare kan få visa sina alster, intresserade möta varandra, besökare få prova på och nya generationer pröva att skapa med händerna.

– Vi har så otroligt många skickliga både slöjdare och hantverkare i vår region, och det är svårt för dem att få den uppmärksamhet och den yta de förtjänar. Många jobbar i sin ensamhet och har svårt att komma ut. Det är viktigt med en fysisk och central utställningsyta, säger Anette Winblad von Walter, kulturchef på Region Norrbotten som driver det treåriga projektet Slöjd- och Formcenter.


Region Norrbottens kulturchef Anette Winblad von Walter (till vänster) och biträdande kulturchef Christine Hemdal Sandling, gladdes åt att se centret fyllas av nyfikna besökare. 

”Kunskapen på väg att gå förlorad”

Centret ska vara en inkluderade samlingsplats för slöjd, konsthantverk, design, form och arkitektur. Här finns också rum för hållbart byggande och gestaltad livsmiljö. Målet är att ta vara på kulturarvet, men också bädda för framtiden.

– Kunskapen håller på att gå förlorad. Den ärvs inte från generation till generation som den har gjort tidigare. Här kan alla, både barn och unga, ta del av kunskap när vi har hantverkare här på plats som kan undervisa. Du kanske har minnen också som norrbottning. Jag har väldigt många minnen av näverslöjd, och att man täljer kåsor själv. Men jag har inte suttit ner som vuxen och haft möjlighet att utöva det. Förhoppningsvis blir det en kreativ plats för alla åldrar, säger Anette.


Utställningen ”Näver - det beresta materialet” omfattar en lång rad vackra föremål.

”Tacksam att vara igång”

För projektledarna Sofia Öberg och Linnea Nilsson markerade invigningen slutet på en intensiv arbetsperiod, och starten på en annan.

– Vi fick tillgång till lokalerna i mitten av februari, så det är ungefär en månad som vi faktiskt har inrett ytan på 760 kvadratmeter. Det har varit väldigt intensivt arbete, vi har inte riktigt hunnit stanna upp. Men just när det kommer människor och man får känna det här myllret, då är jag väldigt tacksam över att vara igång, säger Linnea Nilsson, som är slöjd- och formkonsulent på Region Norrbotten.


Projektledarna Linnea Nilsson (till vänster) och Sofia Öberg blev glatt överraskade av det stora intresset på invigningsdagen.

Ska ta emot barngrupper

Steg för steg ska nu verksamheten byggas på. Utställningarna ska kompletteras med vernissager, föreläsningar, pedagogisk verksamhet för barngrupper och workshops.

– Det ger ju också ett ”varför” när man ser hur många människor som faktiskt kommer till invigningen, det känns jättepeppande framåt för verksamheten. Det är många som har önskat en fysisk plats att mötas på och även att arbeta praktiskt. Då har vi kunnat visa workshopytan som vi har, säger Linnea Nilsson.


Många hade hittat till Shopping för invigningen av Slöjd- och formcenter.

Hennes kollega Sofia Öberg var lätt överraskad över hur många som kom till invigningen en vardag mitt på dagen. Efter invigningstalen fylldes utställningsytan snabbt av besökare som beundrade de utställda föremålen. Den tidigare tomma och tysta lokalen fylldes av samtal och liv.

– Vi visste att det var några som var intresserade men att det blev så här mycket känns ju toppenkul. Det känns fantastiskt att folk nu kan komma in och se de här jättefina utställningarna.

Fyra inledande utställningar

Premiärens utställningar är:

  • Näver - det beresta materialet, producerad av Bror Forslund och Kerstin Sylwan
  • Something in-between, taktila verk skapade av konsthantverkaren Laura Blake
  • MANNAME, nyskapande och traditionell doudji skapad av slöjdkollektivet GEA!
  • Erskine i Norr, producerad av Norrbottens museum


Laura Blakes verk i trä och textil är tänkta att vidröras. 

Utställningarna kan ses av alla som passerar Shopping under centrets öppettider. Från början är detta två dagar i veckan. Linnea Rålenius, projektkoordinator, ska ha centret som sin arbetsplats. Arbetsstyrkan ska kompletteras med en pedagog som ännu inte är på plats.

Kvällskurser från i höst

– Vi har tänkt ha programverksamhet redan nu i vår, kanske i maj eller juni. Sen drar vi igång ordentligt i höst. Då kommer vi att kunna ta emot barngrupper och ha kvällskurser, och ha öppet för att kolla på utställningar tre dagar i veckan. Nu till en början, innan vi fått alla på plats, är det öppet två dagar i veckan, berättar Linnea Rålenius.


Linnea Rålenius har anställts som projektkoordinator. Hon lyfter fram att slöjd och hantverk är vanliga fritidsintressen, men att det sällan får plats i det offentliga rummet.

Något som också ska tillkomma är utställningar kopplade till projektet Arctic Design Center. Det handlar om att stötta arbetet med politikområdet gestaltad livsmiljö i länet. Det handlar om hur vi bygger och skapar våra samhällen så att det blir platser där människor trivs och mår bra. Något som är högaktuellt i Norrbotten, med en samhällsomvandling som ska gå fort.

– På Slöjd- och formcenter kommer vi från Arctic Design Center att ha en plats där vi kan visa upp aktuella studentarbeten inom området gestaltad livsmiljö, aktuell forskning kopplad till området men också visa på vad som faktiskt händer därute i våra kommuner. Så att alla får hänga med på resan, hänga med i utvecklingsarbetet som sker just nu, berättar Carolina Weinz som projektleder Arctic Design Center i Norrbotten.


Regionpolitikern Helena Ölund (S) ser fram emot att titta in på centret när hon är i Luleå framöver.

Med på invigningen var också Helena Ölund, ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Beslutet om centret var ett av de första efter att den nya nämnden tillträtt efter senaste valet.

– Att vi har en mötesplats för alla åldrar, det är så angeläget och välbehövligt, säger hon.

För öppettider, kontaktinformation och program: se hemsidan

Text och bild: Sara Stylbäck Vesa