Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Rosvik till Ryssland – Norrbotten i ord och handling

Där kulturen vävs samman med tekniken, där börjar vår resa. Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten, välkomnar oss till ett webbinarie där historiska berättelser och framtida förutsägelser har en plats. Det är här, i Norrbotten, som samtalen om bokens värde i fält tar sin början för att sen sträcka sig mot Rysslands horisont. Vår guide heter Lars Gyllenhaal, författare inom militärhistoria.

En man står framför bokhyllor på ett bibliotek.
Författaren Lars Gyllenhaal guidar oss i militärhistoria. Foto: Linda Kvenås.

Böcker och bibliotek har format Lars liv från unga år, och biblioteken spelar en stor roll när han skriver sina böcker. Det var genom böcker som Lars lockades till det ryska språket och Ryssland, eller Soviet som det hette på den tiden. Under sin gymnasietid i Sollentuna lär sig Lars nämligen ryska, och kommer framöver att tillbringa mycket tid i Ryssland. I Sverige blir han en länk mellan kulturer och länder genom Barentssamarbetet.

Lars första bok, Slaget om Nordkalotten, skriver han under tiden han arbetar som lärare på Kolahalvön. Genom intervjuer med andra världskrigets veteraner av flertalet nationaliteter, växer förståelsen för människans ofattbara förmåga att hantera svårigheter. Många hade nämligen tvingats dit av olika anledningar. Var femte person kom från Ukraina.

Mot nutiden

Och med dom orden förflyttar vi oss mot nutid och en inblick i det säkerhetsläge som Norrbotten står inför. I en gråzon mellan fred och krig, där cyberattacker kan vara ett vapen och politiska händelseförlopp i öst faktiskt påverkar oss redan idag. Som ett exempel nämns cyberattacken som drabbade Kalix kommun i december 2021.

När främmande makt så lätt kan lamslå vårt samhälle, vad händer om vi måste börja ransonera vår el? Internet är en väldigt stor del av vår vardag idag. Kommer fysiska böcker vara mer efterfrågade då? Förmodligen. För att få en inblick i hur det skulle kunna se ut, kan man läsa Therese Henrikssons novell Ett inte så tillfälligt avbrott som är specialskriven för Bibliotek i beredskap. Kanske kommer många Älvsbybor känna igen sig efter det stora strömavbrottet i smällkalla januari 2024, där även mobilnätet gick ner. Då tjänade biblioteket som en slags knutpunkt för invånarna.

Inom militären utgör litteraturen en viktig del av soldatens bagage. Lars delar med sig av historier om fältbibliotek och pocketböckers betydelse för moralen i stridens hetta. I en tid där världen känns alltmer osäker är det kanske just i böckernas trygga värld vi kan finna vår fristad. I Norrbotten, där landskapet är vidsträckt och människorna härdade, bär vi med oss litteraturen som en trogen följeslagare genom livets skiftande landskap.

Bibliotekspersonal har varit Lars vägvisare genom litteraturen, och kanske finns några av personerna han träffat genom åren med bland åhörarna på webbinariet som anordnas av Bibliotek i beredskap. Det är ett samarbete mellan Regionbibliotek Norrbotten och Regionbibliotek Västerbotten som syftar till att stärka bibliotekens roll i totalförsvaret genom att erbjuda en fiktiv ingång till att börja jobba med bibliotekets egen beredskap.

Lars Gyllenhaals boktips

  • Hotet från Ryssland av Oscar Jonsson
  • Krig eller fred: Ryssland och väst – ett närmande av Michail Sjisjkin
  • Lev som en bonde av Niklas Kämpargård
  • Ryssland och den svenska nedrustningen av Lars Gyllenhaal
  • Slaget om Nordkalotten av Lars Gyllenhaal och James F. Gebhardt
  • Survivors Club: The Secrets and Science That Could Save Your Life av Ben Sherwood
  • Vi och dom av Bengt Jangfeldt
  • Vägen till ofrihet av Timothy Snyder
  • Överlev krisen: Prepping och vardagsberedskap av Trygve Skanding och Jostein Saakvitne

Text och bild: Linda Kvenås