Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Ljus framtid för Norrbotten – trots lågkonjunkturen

Lågkonjunktur? Inte i Norrbotten. När stora delar av Sverige och Europa nästa år får se ekonomin ta stora steg tillbaka, kommer det att gå betydligt bättre här. Den bedömningen gör storbankerna Nordea och Swedbank i nya rapporter. – Allt ser ljusare ut här, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

Gruvfordon i Kaunis Irons dagbrott.
Norrbotten spås en fortsatt tillväxt. Foto: Petra Älvstrand

Tillväxten väntas öka, visserligen bara med 0,3% enligt Nordea, men att alls ha en positiv tillväxt sticker ut 2023. Som väntat är det investeringarna i industrin, vindkraft och infrastruktur som drar upp ekonomierna i Västerbotten och Norrbotten. Ett lägre elpris bidrar också, och den svaga kronan gynnar den tunga basindustrin i norr.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) hoppas att Norrbottens starka position ska bidra till intresse för att bygga bostäder och annat som krävs för den snabba samhällsomvandlingen.

– Vi i Norrbotten är i ett läge med en oerhört kraftfull expansion. I norr kommer det att vara fortsatt tillväxt. Byggbolag och fastighetsbolag kommer att söka sig norrut för att hitta sin marknad och ha chansen att göra goda affärer.

Redan låg arbetslöshet sjunker

Arbetslösheten i övre Norrland faller nu snabbt från en redan låg nivå och är redan lägst i riket. Men den medaljen har en baksida.

– Arbetskraftsbristen här slår redan idag hårt mot nästan alla branscher och delar av arbetsmarknaden. Jag hoppas att många som får det tufft i södra Sverige tar chansen att pröva på ett jobb i Norrbotten och skapa sig ett nytt och bättre liv här, säger Nils-Olov Lindfors.