Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

North Sweden Green Deal

Dags att trampa upp nya stigar.
De gamla leder bara till platser där vi redan varit.

Kvinna på fjällvandring

  NSGD delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Läsning om projektet North Sweden Green Deal

North Sweden Green Deal var en språngbräda in i framtiden. Nu har Norrbotten lyft. – Keep up the good work, vi gör det lokalt men även tillsammans, sade Lotta Lestander, Arjeplog, när delprojekt Attraktion hade avslutskonferens.

I Övertorneå har man tagit ett nytt och unikt grepp för hur man kan undersöka hur invånarna mår, som ett led i utvecklingen mot en mer attraktiv kommun. Kanske följer fler kommuner efter?

Haparandas arbete med att attrahera nya invånare har bjudit på både överraskningar och en tydlig bild av vägen framåt. Projektet North Sweden Green Deal har varit ovärderligt, anser kommunalrådet Nina Waara.

Med Norra Scen i Almedalen fick Norrbotten en arena för möten, dialog och debatt. Över hundra röster hördes från scenen under tre dagar. Många önskade sig en och samma sak: mer statligt ledarskap.

Höga räntor, inflation och krig har fått bostadsbyggandet att tvärbromsa. Samtidigt är behoven i Norrbotten enorma. Vi kan inte påverka allt – men vad är det då som vi faktiskt kan påverka? Det samlades en lång rad aktörer för att diskutera.

Vad motiverar befolkningen, civilsamhället och näringslivet att delta i samhällsutvecklingen? Hur kan vi möjliggöra för invånare att påverka framtidens samhälle? Och vad kan vi samverka kring?

Alla artiklar om North Sweden Green Deal

Vi har besökt bygden som knäckt attraktionskoden, mött regeringens samordnare för samhällsbygget i norr och sett växthuset där Boden testar sätt att återanvända restenergi. Missa inte de spännande  reportagen om North Sweden Green Deal.

Till sammanställningen av artiklar

Erika Falk och Christopher Peart, Sydafrika, minglar i Gunnarsbyn

NSGD i media

Ibland uppmärksammar media projektet North Sweden Green Deal. Här är några inslag och artiklar för dig som vill veta mer.

North Sweden Green Deal i media

Norrbottens delegation på Emigration Expo

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss!

Projektledare:
Mia Ahlstrand
marie.ahlstrand@norrbotten.se

Delprojektledare Attraktion och Kompetens:
Stina Almkvist
stina.almkvist@norrbotten.se

Delprojektledare Fysisk planering och Energi:
Ylva Sardén
ylva.sarden@norrbotten.se

Projektkommunikatör:
Sara Stylbäck Vesa
sara.stylback-vesa@norrbotten.se

Projektkoordinator Kompetens:
Matilda Wikberg
matilda.wikberg@norrbotten.se

 

Hämta hem grafiskt material

Är du samverkanspartner i North Sweden Green Deal? Behöver du logotyper, mallar eller en affisch? Här kan du hämta hem det du behöver.

Grafiskt material NSGD

Logotyp North Sweden Green Deal

Läsning om framtidslandet Norrbotten

Norra Scen i Almedalen blev i somras en arena för samtalen som formar framtiden. Där möttes riksdagsledamöter, kommunalråd, engagerade ungdomar, regionråd, mediechefer, forskare, representanter för näringslivet och många fler.

Norrbotten har en avgörande roll för svensk tillväxt, klimatmålen och landets säkerhet. Men utan en välfungerande infrastruktur är allt detta hotat. Regionrådet Anders Öberg (S), efterlyser större satsningar från regeringen – och det är bråttom.

Närmare två av tre unga vuxna kan tänka sig att flytta till Norrbotten och Västerbotten. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av LKAB.

Nästa år väntas 150 deltagare från hela Europa besöksnäring till Luleå för en stor konferens. Det står klart sedan nätverket NECSTouRs valt Swedish Lapland Visitors Board och Region Norrbotten som värd för nästa års möte.

Europas första anläggning för uppskjutning av satelliter invigdes i januari. Nu ska de sista pusselbitarna på plats. Region Norrbotten går in med medel till projektet SmallSat Launch som ska etablera uppskjutningsplatsen Spaceport Esrange.

Under några intensiva dagar sammanträdde EUs regionkommitté i Kiruna. Politiker från hela Europa samlades för att lära sig mer om vårt län, men också anta Kiruna-deklarationen.