Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Vill du veta mer om Sveriges mest osynliga nationella minoritet?

Missa inte chansen att delta digitalt på ett kunskapsberikande seminarium 13 juni.

Barn målar på en genomskinlig plastfilm uppställd mellan träd.
Barn deltar i Aurinkofesti. Foto: André Larsson

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset bjuder in till ett digitalt kunskapsseminarium utifrån Sannings- och försoningskommissionens betänkande Som om vi aldrig funnits i samarbete med Föreningen Norden Norrbotten. 

Program

13.00-13.15 Det här visste du inte om tornedalingar, kväner och lantalaiset

13.15-13.45 Del 1: Rätten till språk, kultur och identitet. Ett skyldighets- och rättighetsbärarperspektiv

13.45-14.00 Paus

14.00-14.15 Del 2: Rätten till språk, kultur och identitet. Ett skyldighets- och rättighetsbärarperspektiv. 

14.15-14.45 Vägen framåt

Bakgrund

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar kväner, och lantalaiset lämnade den 15 november 2023 över sitt slutbetänkande Som om vi aldrig funnits till kulturministern Parisa Liljestrand i Pajala. Sannings- och försoningskommissionen är den första i sitt slag i Sverige. Regeringen beslutade år 2020 att tillsätta en kommitté i form av en sannings- och försoningskommission för granskning av kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. Kommissionens uppdrag var att utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen samt verka för att minoritetens historiska erfarenheter synliggörs.

Medverkande

Representanter från Tornedalsteatern, Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet, Institutet för språk och folkminnen, Kulturdepartementet, Svenska kyrkan och Fonden för mänskliga rättigheter. Samtalsledare: Mattias Timander.

Evenemanget arrangeras av Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset i samarbete med Föreningen Norden Norrbotten med stöd av Region Norrbotten.