Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Stöd till energieffektivisering

Solceller på industritak i solnedgång
Med egen produktion från solenergi och ett system som optimerar energibalanser baserat på bland annat elpris, effekttariffer och ditt företags elförbrukning kan du stärka ditt företags hållbarhet och ekonomi. Bilden är från en anläggning som Norrbottensföretaget Visolar Energy har designat och byggt i Gällivare.

Ett stöd för företag som vill investera för att minska sin klimatpåverkan och bidra till ett mer hållbart Norrbotten.

Bra att veta

Stöd kan ges till:

  • Utbyte av primär värmekälla om det är oljepanna, elpanna, direktverkande el till:
    - Prio 1: fjärrvärme
    - Prio 2: berg/jord/sjövärme, träflis, pellets
    - Prio 3: luft-vattenvärme, luft-luftvärme.
  • Utbyte av äldre belysning till effektiv LED-belysning.
  • Övriga åtgärder, till exempel värmeväxlare, ventilationsaggregat, produkter för värmeåtervinning, tilläggsisolering/byggnation och solcellspaneler.

För att söka stöd för dessa energieffektiviseringsåtgärder krävs det att ni har varit i kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som kan bekräfta nyttan med investeringen. Här hittar du din kommunala energi- och klimatrådgivare (Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Alternativt att ni har genomfört en energikartläggning som beskriver behovet och effekten. Stöd till energikartläggning kan sökas via Konsulttjänster

  1. Företaget tillhör kategorin små och medelstora företag (koncern inräknad).
  2. Investeringen avser företagets fasta arbetsställe i någon av länets kommuner. 
  3. Företaget har minst en heltidsanställd (med lön som följer av kollektivavtal eller likvärdigt) och bedriver heltidsverksamhet i lokalen.
  4. Utöver detta kan fastighetsägare (ej offentliga fastighetsägare) söka stödet om företaget/företagen som hyr lokalerna uppfyller punkt 1-3.

När du söker stöd hos oss måste du kunna visa att du har ett aktivt hållbarhetsarbete.

Det kan du göra med hjälp av Almi Nord och Hållbarhetsdialogen – ett möte där du som företagare för en dialog med en rådgivare från Almi för att inspirera dig och ditt företag till fortsatt utveckling/nästa steg inom hållbarhet.

Har du redan deltagit i Hållbarhetsdialogen behöver du skicka med ett underlag som visar detta i din ansökan.

Här kan du läsa mer om Hållbarhetsdialogen med Almi och lämna dina kontaktuppgifter

Stöd kan lämnas med upp till 40 procent av godkända investeringskostnader, med max 240 000 kr i stöd. Investeringskostnaden ska vara lägst 100 000 kr och högst 600 000 kr.

  • Företagets behov av stöd för sin investering
  • Finansiering
  • Ägarförhållande och storlek på företaget
  • Region Norrbottens budget

  • Matvarubutiker/drivmedelsstationer
  • Företag som verkar inom jordbruks- och fiskerisektorn med undantag för investeringar för förädling av produkt/tjänst
  • Till övervägande del är finansierad med offentliga medel

  • Investeringen kan inte påbörjas innan ansökan har lämnats in till Region Norrbotten. Vill företaget starta investeringen innan Region Norrbotten har fattat beslut så görs det på egen risk. 
  • Alla nödvändiga tillstånd som är kopplade till investeringen ska vara klara innan investeringen påbörjas.
  • Stödet betalas alltid ut i efterskott. Fördröjda utbetalningstider kan förekomma vid höga anspråk på Region Norrbottens budget.
  • Resterande finansiering ska finnas i form av eget kapital från företaget, privata investerare, bank eller andra finansiärer.
  • Löner och andra anställningsförmåner hos det sökande företaget ska vara minst likvärdiga med vad som följer tillämpligt kollektivavtal.
  • Offerter ska alltid bifogas enligt anvisningar i ansökan.
  • Om preliminärt stöd beviljas ska investeringen genomföras inom 1 år.
  • Er ansökan om stöd kan komma att diskuteras med er lokala energi- och klimatrådgivare.

Du ansöker digitalt via Tillväxtverkets e-tjänst  Min ansökan

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om stöd och utbetalningar

Vid beredning, föredragning och beslut av ansökningar om regionala företagsstöd görs en sammanvägd bedömning med avstamp i fyra urvalskriterier som alla genomsyras av hållbarhet och tar sin utgångspunkt i en hållbar regional utveckling.

Förordningar

Kopplat till regionala företagsstöd finns förordningar som sätter ramen för stödens legala utrymme. De nationella förordningarna är centrala vid beredning av ärenden som rör regionala företagsstöd.

Genom båda dessa förordningar får stöd, i mån av tillgång på medel lämnas i syfte att främja en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i företag och därmed en hållbar regional tillväxt.

Regionala företagsstöd får endast lämnas till verksamheter som bedöms kunna uppnå lönsamhet och varaktig sysselsättning samt verkar på marknadsmässiga villkor och kan beviljas framförallt till små och medelstora företag (SME), i enlighet med EU:s definition av SME.

Styrdokument

Det andra urvalskriteriet är en bedömning om stöden faller inom ramen för gällande styrdokument Även beslut om stödnivåer och områdesavgränsningar är styrande. Den övergripande strategin är Regional utvecklingsstrategi i Norrbotten 2030 där fyra prioriterade insatsområden pekas ut. Regionala företagsstöd faller framför allt inom det prioriterade området smarta, hållbara innovationer och entreprenörskap. Koppling till flera insatsområden kan vara prioritetshöjande.

Prioriterade insatsområden är:

  • Hög livskvalitet i attraktiva livsmiljöer
  • Hållbara transporter och tillgänglighet
  • Flexibel och väl fungerande kompetensförsörjning
  • Smarta, håll-bara innovationer och entreprenörskap.

I bedömningen ska även Smart specialiseringsstrategi Norrbotten samt andra regionala planer, program och strategier tas i beaktande.

Syfte, effekter och sammanhang

Det tredje urvalskriteriet handlar om att bedöma investeringens syfte sammanhang och effekter och om den bidrar till en hållbar utveckling.

I ansökan ligger framför allt fokus på vilket behov företaget ser. Det är företagets ansvar att beskriva vilka utmaningar och behov företaget står inför samt vilka investeringar och insatser som behöver göras. Det är också företagets ansvar att beskriva vilka effekter insatserna/investeringen förväntas ge på kort och lång sikt.

Regionens beslutsutrymme

Det fjärde urvalskriteriet är en bedömning av om regionens beslutsutrymme är sådant att insatsen/investeringen kan beviljas. Om det bedöms att medel inte kan beviljas eller att det finns andra finansieringskällor som är mer relevanta avslås ärendet.

Ansökan om utbetalning görs via Tillväxtverkets e-tjänst Min ansökan

Du måste logga in på samma sätt som när du gjorde ansökan.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om stöd och utbetalning

Anita Johansson

Strateg, företagsstöd

070-382 89 48
anita.k.johansson@norrbotten.se

Elisabeth Johansson Englund

Strateg, företagsstöd

070-597 63 87
elisabet.johansson-englund@norrbotten.se

Evelina Lestander

Strateg, företagsstöd

076-101 11 61
evelina.lestander@norrbotten.se

Per-Anders Karlsson

Strateg, företagsstöd

070-729 60 89
per-anders.karlsson@norrbotten.se

Tobias Khan

Strateg, företagsstöd

076-141 87 44
tobias.khan@norrbotten.se