Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Vårens namn klara till Moskito Art Talk

Moskito Art Talk är ett föreläsningskoncept som har initierats av Resurscentrum för konst, Konsthallen i Luleå och KKV Luleå. Inom konceptet presenteras konstnärer boende i Norrbotten samt konstnärer utifrån som är aktuella med utställningar i Norrbotten.

Moskito Våren 2023

– Vi har drivit konceptet sedan 2018 efter att vi såg ett behov av en arena där konstnärerna i länet kunde presentera sig närmare. Oftast gör man ett Artist Talk i samband med att man är iväg och gör en utställning. Men vi ville ge möjligheten till länets konstnärer att få möta sin hemmapublik, oavsett om man är aktuell med en utställning på hemmaplan, berättar Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och en av arrangörerna.

I vår kommer Moskito Art Talk presentera tre norrbottniska konstnärer, Lena Ylipää, Britta Marakatt-Labba och Isak Anshelm. Men först ut är Krister Hägglund den 9 februari, aktuell med utställningen Hjortronlandet på Luleå Konsthall.

– I utställningen Hjortronlandet har Krister Hägglund arbetat i författaren Sara Lidmans fotspår. Bakom sig har han ett antal utställningar och ett större gestaltningsuppdrag för Sara kulturhus i Skellefteå, något som utgör grunden för utställningen på Konsthallen. Berättar Hans Sundvall, konstnärlig ledare på Luleå konsthall.

Krister Hägglund är född 1958 i Dorotea och uppväxt där. Under några år i början på 1980-talet bodde Hägglund i Luleå, men är efter avslutade studier vid Konstfack i Stockholm boende och verksam i Skellefteå sedan mer än 30 år.

Guldbaggevinnaren Britta Marakatt-Labba kommer till Luleå för att berätta om sitt konstnärskap i anslutning till att projektet Konst i farten 2023, släpper tre nya bussar med konstverk på i samarbete med LLT. Lena Ylipää har under året varit aktuell i Luleåbiennalen och Isak Anshelm är relativt nyexaminerad konstnär som flyttade upp till Jämtön utanför Luleå för några år sedan. Han är aktuell i en utställning som öppnar på Luleå Konsthall i mars.