Vid beredning och beslut av ansökningar om bidrag för regional projektverksamhet görs en sammanvägd bedömning av projektet. Av projektbeskrivningen ska det särskilt framgå hur projektet bidrar till en hållbar tillväxt utifrån hållbarhetsaspekterna miljö, ekonomi och sociala dimensioner. Bedömningen utgörs av fyra urvalskriterier som alla tar sin utgångspunkt i en hållbar regional utveckling. De fyra urvalskriterierna vid bedömningen är följande:

Bedömningskriterier för bedömning av hållbara projektansökningar.
Förordningar och strategier
Kopplat till projektmedel finns olika regelverk som projektet måste stämma överens med:
Projektstöd ska i första hand användas för nyskapande satsningar som ger struktur- eller organisationsförändrande effekter, och gärna komma större delar av eller hela länet till nytta. Projektansökningar ska därmed passa in i bedömningskriterierna för både RUS och mer områdesspecifika dokument (exempelvis regionala strategier och handlingsplaner) som projekten berörs av.
För att ett projekt ska beviljas stöd krävs en koppling till ett eller flera av de prioriterade områden som beskrivs i Regional utvecklingsstrategi Norrbotten 2030:
- Hög livskvalitet i attraktiva livsmiljöer
- Hållbara transporter och tillgänglighet
- Flexibel och väl fungerande kompetensförsörjning
- Smarta, hållbara innovationer och entreprenörskap
Projekt som stämmer med strategin Smart specialisering i Norrbotten stärker ytterligare en ansökan:
- Naturbaserad ekonomi, dvs. mineraltillgångar, skogsbruksresurser, stålindustri samt energiinfrastruktur – den ekonomiska ryggraden i Norrbotten.
Områden som lyfts fram i strategin, som bidrar till smart differentiering är:
- Arktiska testbäddar
- Energiteknik
- Rymdteknik
- Kulturella och kreativa näringar
- Besöksnäring
Strategin prioriterar även smarta samhällen, dvs. offentlig sektor och civilsamhälle.
Projekt som främjar möten i skärningspunkter mellan olika branscher, samhällssektorer, verksamhetsområden och kompetensområden, där synergier skapas mellan kvinnor och män med olika bakgrund och från olika geografier prioriteras särskilt högt. Poängen är att skapa nya insikter och idéer mellan olika kompetenser, drivkrafter och behov. Det skapar förutsättningar för att banbrytande utveckling kan ske, så kallade innovativa språng.
Projektets sammanhang och förankring
Det andra urvalskriteriet handlar om en bedömning kopplat till sammanhanget inom vilket projektet är planerat att genomföras. Framgångsrika projekt bygger ofta på:
- En god omvärldsanalys. Bidrar till att projektet förstärker eller kompletterar andra satsningar i länet.
- En bred förankring. Tydliga åtaganden och ansvarstaganden från alla parter. Tidigt deltagande av målgrupp och andra intressenter vid projektutformningen.
- En tydlig efterfrågan. Behov av projektidén ska finnas i organisationen, hos näringslivet och hos samverkande parter. Projekt med externa medfinansiärer har bäst möjligheter till bestående resultat.
- Realistiska mål ska kunna uppnås med tydlig koppling till projektets aktiviteter
Projektansökans innehåll
Det tredje urvalskriteriet utgörs av en bedömning av projektets kvaliteter och att projektet bygger på förändringslogik. Det innebär att utmaningar, aktiviteter och målsättning hänger samman i en logisk följd. Ett nuläge, ett önskat läge samt förändringen som ska ske beskrivs, samt vad som behöver göras för att nå dit.
Regionens beslutsutrymme
Det fjärde urvalskriteriet är en bedömning av om regionens beslutsutrymme är sådant att projektet kan beviljas medel. Om det bedöms att medel inte kan beviljas eller att medfinansiering av EU-projekt är prioriterat, kommuniceras det till projektägaren.