Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Filmpool Nord AB

Filmpool Nord AB är Sveriges näst största regionala produktionscentrum för film- och Tv-produktion. Bolaget ska bidra till Norrbottens utveckling genom att stödja den regionala filmbranschen och intresset för film och audiovisuell produktion. Satsningarna ska även ge direkta och indirekta intäkter till länets näringsliv.

Bolagets två huvuduppdrag är att vara ett produktionscentrum för långfilm, audiovisuella verk och Tv-drama samt att vara ett regionalt resurscentrum som involverar bland annat filmpedagogik, barn- och ungdomsverksamhet, talangutveckling, digital utveckling, visning och spridning av film samt filmkulturella frågor.

Som samproducent ska bolaget tillhandahålla riskkapital, ekonomiska och tekniska resurser i kort-, dokumentär- och långfilm, audiovisuella verk samt Tv-drama och även arbeta med att öka investeringar av privat kapital. Bolaget ska också sprida information och bidra med kompetens till länets filmarbetare och till de bolag som planerar och genomför produktioner i länet.

Filmpool Nord AB ägs gemensamt av Region Norrbotten och elva av Norrbottens kommuner. Region Norrbotten äger 32,86% och resterande ägarandelar är fördelade på elva av länets kommuner. Arvidsjaur, Gällivare och Haparanda kommuner är inte delägare.

Här kan du läsa mer om Filmpool Nord