Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Vätgasens roll i den gröna omställningen

I Europa är norra Sverige ett showroom när det gäller vätgas. Den är nyckeln till ett fossilfritt energisystem. Industrin står för stora delar av de växthusgaser som vi släpper ut i världen och för att nå de globala klimatmålen måste de utsläppen minska. För en del industriella processer som ståltillverkning, är den mest lovande tekniken idag att använda förnybar vätgas, liksom för tillverkning av konstgödsel och en del andra ämnen.

Almedalen 1

I norra Sverige är resan mot fossilfritt stål påbörjad av LKAB, SSAB, H2 Green Steel, Grupo Fertiberia med flera aktörer. Världens blickar vänds mot vår region för att följa en utveckling som ligger i framkant och Luleå tekniska universitet är med och påskyndar den utvecklingen. Här har du möjlighet att lära dig mer om vätgas och ta del av olika aktörers syn på varför en storskalig användning av vätgas i industrin är så viktig.

 

Program


Inledning
Cecilia Wallmark, moderator och verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning

Vad är vätgas och vad betyder den för regionen?
Moderator samtalar med Erik Elfgren, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, och Ylva Sardén, strateg vid Region Norrbotten

Panelsamtal om vätgasens möjligheter för industrin
Stefan Savonen, koncernansvarig energi & klimat på LKAB
Tomas Hirsch, koncernansvarig energi och utsläppshandel på SSAB
Mikael Nordlander, chef för industrisamarbeten på Vattenfall

Sammanfattning och frågestund

 

Norra Scen - Arena för grön omställning

Nu startar vi en seminarieserie om den gröna omställningen i norra Sverige på Vetenskapens hus i Luleå. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och norra Sverige har en unik möjlighet att leda världen i den hållbara omställningen.

På Norra Scen diskuterar vi vad som krävs för att omställningen ska lyckas, bland annat möjligheter och utmaningar, de gröna industrisatsningarna och samhällsutvecklingen i norra Sverige samt samspelet mellan industri, akademi och samhälle. Seminarieserien Norra Scen – Arena för grön omställning är ett samarbete mellan IVA Nord, LKAB, Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten SSAB och Vattenfall.

Se tidigare Norra Scen-seminarier på Vetenskapens hus