Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Evenemang en viktig del av Norrbottens framtid

Välkommen till ett seminarium där du får ta del av insikter och slutsatser från Region Norrbottens nya förstudie om regionalt evenemangssamarbete.

Utställningsmaterial

Norrbotten med sitt arktiska klimat, sina unika miljöer och kulturyttringar och sitt engagerade föreningsliv har potential att locka till sig och anordna stora evenemang. Det framkommer i den förstudie som Region Norrbotten genomfört med deltagande från över 60 personer från olika delar av Norrbotten.

Men i förstudien framkommer också ett antal hinder för att vi tillsammans i länet ska ha kapacitet för att vinna hem, ta emot eller själva skapa de där riktigt stora och omtalade evenemangen. Branschen efterfrågar mer prestigelöst samarbete, ökad professionalisering, bättre långsiktighet och mer stabila förutsättningar, inte minst ekonomiskt.

Målgruppen är professionella och ideella aktörer samt offentlig sektor i Norrbotten som är intresserade av evenemang eller arrangörskap på strategisk eller operativ nivå.

Seminariet är en del av Mötesplats SM-veckan och arrangeras av RF-SISU Norrbotten i samverkan med Region Norrbotten och Boden Event AB.

Paneldeltagare:

Annelii Backman
Länsmusikchef som leder Norrbottensmusiken i uppdraget att tillhandahålla professionell musikverksamhet i länet i samverkan med institutioner, kommuner, skolor, föreningar, enskilda och övriga aktörer.

Tommy Eliasson Winter
VD för Storklinten med en bakgrund som ledare inom Sveriges alpina elit. Lång erfarenhet från att ha arbetat med event inom skidsport, såsom Svenska Skidspelen i Falun.

Lenita Ericson (moderator)
Bakgrund som kommunalråd (s) i Luleå, företagare inom management och tillförordnad vd på BD Pop. Talkshow-host i egna produktionen Lenitas Talkshow i Luleå.

Annika Fredriksson
VD för organisationen Swedish Lapland Visitors Board som företräder besöksnäringen i den nordligaste och arktiska delen av Sverige. 

Anki Granström
Bodenföretagare inom kompetensförsörjning/förändringsledning och styrelseordförande och verksamhetschef i Boden Turism. Lång erfarenhet från ledande befattningar inom offentlig sektor.

Jenny Hakeberg
Processledare för förstudien och konsult inom kommunikation, med bakgrund bland annat inom regional utveckling, samverkansprojekt och påverkansfrågor inom Region Norrbotten.

Mattias Hjelmberg
Intressepolitisk chef på Riksidrottsförbundet, med ansvar för att driva förbundets intressepolitiska program. Idrottslärarexamen och tidigare elitspelare i innebandy.

Fredrika Johansson
Verksamhetschef Kulturcentrum Ebeneser, och en av initiativtagarna till Föreningen Arrangörer i Norr – Arrangörs- och publikutveckling i Norrbotten.

Emma Jonsson
Tillväxtstrateg i Kiruna kommun och delprojektledare i kommunens ansökan om att bli Europeisk Kulturhuvudstad 2029. I sitt ordinarie uppdrag arbetar hon med att stärka Kirunas tillväxt och attraktivitet för att öka inflyttningen.

Birgit Lind
Evenemangsansvarig i Luleå kommun med lång erfarenhet av strategiskt evenemangsarbete, besöksnäring och destinationsutveckling. Lokal projektledare för bl a holländska skridskotävlingarna Schaatsen Grand Prix samt TV4:s julshow Strålande jul i Luleå.

Claes Nordmark
Kommunalråd (s) i Boden och ordförande i Norrbottens Kommuner. Leder en kommun i kraftig tillväxt där behoven av inflyttning, kompetensförsörjning och investeringar är stora och brådskande.

Theodor Ringborg
VD för Konsthall Tornedalen, en kulturinstitution under uppbyggnad i Vitsaniemi, Tornedalen. Bakgrund bland annat som konstnärlig chef på Bonniers Konsthall i Stockholm.

Åsa Snällfot
Strateg inom regional utveckling vid Region Norrbotten. Lång erfarenhet från kommunikation och påverkansfrågor med en starkt drivande kraft för Norrbottens attraktivitet och samverkan.

Daniel Sonntag
Eventsamordnare i Gällivare kommun som bland annat arbetat med världscuptävlingar i längdskidåkning. Bakgrund som ledare och vallar inom Svenska skidförbundet samt coach på Skidgymnasiet.

Anette Winblad von Walter
Region Norrbottens kulturchef som tidigare har verkat som bland annat regissör och producent för både film, tv-serier och dokumentärer. Utöver att vara kulturchef i Gällivare har hon också undervisat vid Luleå tekniska universitet och Filmhögskolan i Nykarleby samt jobbat för SKR.

Dokumentation