Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Nordkalottrådet

Nordkalottrådet är en nordisk organisation som arbetar för samarbete över nationsgränser i de nordligaste områdena i Europa.

Nordkalottrådet är ett politiskt nätverk och ett nordiskt samarbetsorgan som stöder en ekonomiskt, socialt och miljömässigt välbalanserad utveckling på Nordkalotten. Det handlar om att söka lösningar till gemensamma utmaningar och bidra till skapandet av ett starkt samarbetsområde i det nordliga arktiska Europa.

Geografiskt omfattar Nordkalotten Nordland-, Troms- och Finnmark fylken i Norge, landskapet Lappland i Finland och Norrbottens län i Sverige. Nordkalottrådet består av representanter för de regionalpolitiskt ansvariga myndigheterna och näringslivet i dessa regioner och kan därför sägas vara ett gränsregionalt partnerskap mellan myndigheter och näringsliv.

Nordkalottkommittén bildades 1967 av arbetsmarknadsministrarna i Finland, Sverige och Norge. År 1997 bytte kommittén namn till Nordkalottrådet. Rådet har 4 medlemmar från varje medlemsland (totalt 12 personer) och sammanträder 1-3 gånger om året.

Läs mer på Nordkalottrådets webbplats