Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Kan vi bli 100 000 fler i norra Sverige?

Norra Sverige står inför stora utmaningar då samhällsomvandlingen beräknas generera 100 000 nya invånare till följd av de omfattande investeringarna i fossilfri industri.

Tusentals arbetstillfällen kan skapas i den nya industrin men för ett hållbart samhällsbygge behöver också andra branscher stora arbetskraftstillskott. Inte minst står skola, vård och omsorg inför stora utmaningar när Norrbotten växer.

Välkommen på frukostseminarium där moderator Helena Karlberg leder ett samtal med Rikard Eriksson och Jonas Thörnqvist om nuläget och framtiden. Kommer vi att bli 100 000 fler i norra Sverige?

Frukost serveras från 7.30.

Rikard Eriksson är professor i ekonomisk geografi vid Umeå Universitet och forskar om arbetsmarknad, flyttmönster och regional utveckling. Nyligen tilldelades han 43 miljoner i medel för att forska om den industriella omvandlingen i norra Sverige.

Jonas Thörnqvist är projektchef på Region Norrbotten och jobbar bland annat med hälso- och sjukvårdsplanering kopplat mot den gröna omställningen.

Om Norra Scen:
Norra Scen är en seminarieserie om den gröna omställningen i norra Sverige på Vetenskapens hus i Luleå. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och norra Sverige har en unik möjlighet att leda världen i den hållbara omställningen. På Norra Scen diskuterar vi vad som krävs för att omställningen ska lyckas, bland annat möjligheter och utmaningar, de gröna industrisatsningarna och samhällsutvecklingen i norra Sverige samt samspelet mellan industri, akademi och samhälle. Seminarieserien Norra Scen är ett samarbete mellan IVA Nord, LKAB, Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten, SSAB och Vattenfall.

Alla seminarier spelas in och kan ses i efterhand här: www.ltu.se/norrascen