Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Framtiden är elektrisk

Att framtiden är elektrisk är de flesta överens om. Elektrifieringen av industri, transporter och samhälle är en av nycklarna för att möta den stora klimatutmaning vi står inför. Men för att nå våra klimatmål till 2045 behöver Sverige mer fossilfri elproduktion och stabila elnät. Norra Sverige är inget undantag.

Almedalen 2

Samtidigt så påverkar kriget i Ukraina och en ny europeisk energikarta även oss i norr.  Vad behöver vi göra för att stärka vår elproduktion och säkra el till alla? Kan de många riksintressen som finns i norr samsas och utvecklas sida vid sida?

Program

Hur ser de framtida elbehoven ut?
Anna Krook Riekkola, biträdande professor i energiteknik, Luleå tekniska universitet och Mats Billstein, adjungerad professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet och forskningsansvarig för vattenkraft på Vattenfall R&D

Kommer elen att räcka till alla?
Moderator Monica Nordlund samtalar med:

  • Niklas Johansson, direktör kommunikation och klimat, LKAB
  • Sandra Grauers, chef BU Onshore Wind, Vattenfall
  • Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland

Digital sändning
Seminariet sänds live och finns även att se i efterhand.

Lunch finns till försäljning. Ingen anmälan krävs, det är bara att komma.

Välkommen!

Norra Scen - Arena för grön omställning

En seminarieserie om den gröna omställningen i norra Sverige på Vetenskapens hus i Luleå. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och norra Sverige har en unik möjlighet att leda världen i den hållbara omställningen. På Norra Scen diskuterar vi vad som krävs för att omställningen ska lyckas, bland annat möjligheter och utmaningar, de gröna industrisatsningarna och samhällsutvecklingen i norra Sverige samt samspelet mellan industri, akademi och samhälle. Seminarieserien Norra Scen – Arena för grön omställning är ett samarbete mellan IVA Nord, LKAB, Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten SSAB och Vattenfall.