Norrbotten i världen i en osäker tid
Varmt välkommen till en konferens där vi höjer blicken och ser på Norrbotten som en del av ett större sammanhang. Vårt län genomgår en stor samhällsomvandling, samtidigt som världen vi är en del av präglas av osäkerhet. Vi utmanas av en lång rad omständigheter som vi inte råder över själva. Hur ska vi förhålla oss till dem?
Utveckla Norrbotten-konferensen är en mötesplats för dig som på något sätt är med och utvecklar framtidens län. Vi ska gemensamt diskutera hur vi bäst skapar ett långsiktigt livskraftigt Norrbotten.
Det blir en lunch-till-lunch-konferens som utlovar ny kunskap, inspiration och samtal om länets framtid. Vi presenterar parallella seminarier båda dagarna där vi fördjupar oss i aktuella regionala utvecklingsfrågor, såsom vad unga drömmer om på landsbygden, snabba på bostadsbyggandet, hållbar livsmedelsförsörjning samt produktionen av julkalendern Snödrömmar.
Till konferensen kommer flera intressanta talare som erbjuder fördjupad kunskap och fler perspektiv. På scenen bjuder vi upp lokala och regionala nyckelpersoner till paneldiskussioner tillsammans med våra talare.
Medverkande

Ulrika Knutson, Journalist och författare
Knutson är en stark röst i diskussionen om demokrati. ”Den digitala revolutionen har både vitaliserat och skakat demokratin. Snabbheten betyder allt, eftertanken allt mindre. Yttrandefrihetens sorgebarn är hatspråk, hot och lögner, där en del utsagor visserligen faller inom lagens råmärken, men lika fullt sårar och gör människor rädda – och på sikt kan vara farliga och leda till våld.” (SKMA nyhetsbrev, juni 2023)

Eric Ljungren, styrelseledamot i Stenbecks Stiftelse
En entreprenör med mångårig erfarenhet från mediebranschen och en passion för att skapa engagerande berättelser och användarupplevelser. Eric har han bland annat verkat som chefredaktör och vice vd på tidningarna Metro och Shortcut, som chef för DN Stockholm och som global kommunikations- och marknadschef vid Norrsken Foundation.

Hanna Stenegren, Timbro
Ansvarar för klimat-, miljö- och energifrågor på den liberala tankesmedjan Timbro. "Sverige behöver en ny verktygslåda för att uppnå våra miljö- och klimatåtaganden. Långsamma och oförutsebara tillståndsprocesser är ett stort problem som saktar ner klimatarbetet och skadar svensk konkurrenskraft." (timbro.se september 2023)

Rikard Eriksson, Professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet
Eriksson leder ett forskningsprojekt om samhällsomvandlingen. ”Det handlar om att se vad vi kan lära av den omvandling som sker nu, kopplat till kompetensförsörjning och konkurrens om arbetskraft. Om hur Norrlandsbilder utvecklas och används. Men också om hur kommuner och planerare jobbar med de här frågorna och försöka se vad som fungerar och vad som inte fungerar.” (Norra Scen, oktober 2023)

Maria Wetterstrand, Debattör
Maria Wetterstrand är utan tvekan en av Sveriges stora ögonöppnare vad gäller gröna frågor. Som språkrör för Miljöpartiet de Gröna arbetade hon intensivt för att förbättra förutsättningarna för en grönare framtid i Sverige och blev en av våra mest omtyckta och respekterade politiker. Hon må ha lämnat språkrörspositionen 2011, men hennes miljöarbete är lika aktivt i dag.

Fredrik Segerfeldt, författare och debattör
Fredrik menar att hela industrisatsningen är feltänkt, eftersom det kommer att göra oss mindre fria, mindre rika och mindre gröna. Detta särskilt eftersom den är politiskt skapad. Han menar att tjänstefieringen (eller avindustrialiseringen om ni så vill) har gjort oss just friare, rikare och grönare och att den samtida industrisatsningen riskerar leda till att denna utveckling stoppas upp.

Niklas Granholm
Han är forskningsledare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut. Han har tjänstgjort vid utrikes- och försvarsdepartementen, där han arbetat med olika aspekter av europeiska säkerhetsfrågor. Analys- och studieområden rör bl a geostrategisk utveckling i Arktis samt transatlantiska och europeiska säkerhets- och försvarspolitiska frågor.

Kristina Alsér, ordförande i Familjen Kamprads Stiftelse
Kristina är entreprenör, företagare och landsbygdsbo. Ett av stiftelsen mål är att stödja projekt som syftar till entreprenörskap - särskilt sådan som främjar en levande landsbygd. Stiftelsen finansierar tillsammans med Stenbecks Stiftelse projektet Youth Up North. Kristina menar att för att klara konkurrensen om marknader och talanger och för att ta vara på klokskap, innovationsförmåga och tekniska kompetens behöver vi bli bättre på att samverka, samhandla, samagera och samskapa.

Malin Winberg, moderator
Utbildad journalist och jobbar som professionell moderator och programledare. Malin har många års erfarenhet av direktsänd underhållning, radiodokumentärer och nyhetsjournalistik

Olov Abrahamsson, moderator
Tidigare politisk chefredaktör för NSD under många år. Olov är en återkommande röst i ”Panelen” i P1-programmet Godmorgon, världen!.