Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Develoop

Ojämställdhet medför effekter för näringslivets utveckling i Norrbotten vilket bland annat kan leda till kompetensbrist och minskad innovationskraft. Projektet Develoop syftar till att stärka konkurrenskraften bland Norrbottens små och medelstora företag genom att inkludera jämställdhet och mångfald i företagens utvecklings- och arbetsmiljöarbete.

Två paddlar i röda kajaker.
Foto: Calle Bredberg/Scandinav.

Målet är att få konkurrenskraftiga företag i Norrbotten som på sikt ska visa på ökad lönsamhet och innovativ, inkluderande verksamhet, attraktiva för både kvinnor och män med olika bakgrund och ålder.

Vem står bakom projektet?

Samverkansaktörerna inom projektet är Jämställdhetsmyndigheten, Luleå tekniska universitet, Strukturum Jokkmokk AB och Älvsbyns kommun. Arvidsjaurs kommun deltar som associerad part. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Norrbotten.

Vad händer i projektet?

För att uppnå målsättningen ska ett behovsanpassat stöd utformas. Företagare och tillväxtfrämjare har genomfört en behovsinventering för att ringa in utmaningar och möjligheter som stödet ska möta upp mot.

Stödet ska vara användbart för företag i hela regionen oavsett bransch och storlek. Därför har en innovationssprint genomförts där företag och tillväxtfrämjare arbetat tillsammans med Sprintteamet för att ta fram ett förslag hur stödet kan paketeras, anpassat för båda målgrupperna.

Förslaget är att det finns ett digitalt hjälpmedel som innehåller olika verktyg för att hålla koll på verksamhetens utveckling i arbetet med att uppnå jämställda och inkluderande arbetsplatser. Tanken är att det digitala verktyget ska ägas av region Norrbotten där den viktiga kontaktytan finns mellan nationell styrning och lokala förutsättningar. 

Nu lanseras Develoop

Develoop riktar sig till företag och arbetsgivare som vill få stöd i att arbeta med sin arbetsmiljö. Det är ett digitalt hjälpmedel som ger verktyg i arbetet att uppnå jämställdhet och inkluderande arbetsplatser. 

Här kan du se en inspelning från lanseringen av Develoop.

Tillbakablick

I ett tidigare projekt "Jämställd regional tillväxt" besökte Region Norrbotten elva företag som fått utbildning i hur de kan arbeta jämställt i projektet jämställd regional tillväxt.
Resultatet kan du se du i filmen om jämställd regional tillväxt i Norrbotten

Välkommen att kontakta AnnSofie Nilsson, projektledare eller Sara Nilsson, processledare om du har frågor om projektet.
annsofie.nilsson@stimo.se
sara.nilsson@jamy.se