Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Våra insatser

Hit gick pengarna

Med hjälp av ekonomiska resurser får företagare och projektägare chans att förverkliga idéer och göra kloka investeringar som får företaget att blomstra. Berättelserna delar vi med oss av i en serie  som vi kallar Hit gick pengarna där vi lyfter både utmaningar och framgångar.

”Vill du också utveckla dina idéer med hjälp av projektstöd eller företagsstöd från Region Norrbotten?"

Möt Anna

– Jag sökte och fick företagsstöd för att köpa in konsultstöd inom sälj, marknad, sociala medier och textildesign till Sömnadskollektivet som är ett hållbart kooperativ inom skrädderibranschen. Sömnadskollektivet startade genom ett internationellt samarbetsprojekt.


– Jag har alltid tyckt om att sy. Jag har arbetat med sömnad och formgivning ända sen jag gick ut gymnasiet.

Sömnadskollektivet är ett arbetsintegrerat socialt företag. Verksamhetsledaren Anna Heikki har alltid tyckt om att sy och har arbetat med sömnad och formgivning ända sedan hon gick ut gymnasiet. Våra anställda är nyanlända från Afghanistan och Syrien. De bidrar med kompetens av olika slag, och har mångårig erfarenhet av sömnad från sina hemländer. Vi tar också emot personer på arbetsträning. Vi utför en mängd olika skrädderitjänster. Vi syr om, lagar kläder och byter blixtlås i jeans och jackor. Vi byter även foder i rockar, syr om kläder så att de passar bättre i storlek. Vi gör även lite nyproduktion, specialbeställningar. Vi jobbar i dagsläget mest med privatpersoner. Men vi vill också hitta företag som vi kan samarbeta med. Jag heter Sharifullah, jag var skräddare i Afghanistan, nu jobbar jag här.

Möt Linda

– Det finns ett stort behov av teknisk kompetens för Norrbottens industriföretag. Därför sökte vi regionalt stöd för att tillsammans med andra aktörer arbeta för att skapa intresse för industriella och tekniska utbildningar.


– Ett av våra huvudfokus är att få fler tjejer att söka.

"Teknikcollege är en nationell samverkansplattform, där vi samverkar med skola, kommuner och utbildningsanordnare för att kvalitetssäkra gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar inom industri och teknik. I Norrbotten består Teknikcollege av Naturbruksgymnasiet och Furuhedsskolan i Kalix, Björknäsgymnasiet i Boden, Strömbackaskolan i Piteå och Luleå gymnasieby. Idag, och ännu mer i framtiden, är behovet stort av teknisk kompetens för Norrbottens industriföretag. Vi sökte regionalt stöd för att skapa intresse för industriella och tekniska utbildningar och yrken. Vi har bland annat jobbat med marknadsföring och information till föräldrar, ungdomar och studie- och yrkesvägledare.
Vi har medverkat vid publika arrangemang och industrimässor och vi har kunnat erbjuda grundskoleelever studiebesök ute hos industriella och tekniska företag. Ett av våra huvudfokus är att få fler tjejer att söka. Vi kan redan nu se att söktrycket ökar till våra utbildningar och det är vi väldigt glada för."

Möt Martin

– Vi sökte företagsstöd för att bygga ett nytt hotell i Kukkolaforsen.


Vi fick investeringsstöd för att bygga ett nytt hotell och kunna ta emot fler övernattande gäster.

Johanna och Martin Spolander driver Kukkolaforsen Turist & Konferens som tar emot gäster från när och fjärran året runt.
"De aktiviteter man kan uppleva på vintern är hundspann, besöka en renfarm, gå med snöskor eller pimpla. Att borra ett hål i isen är en stor grej för folk som inte upplever is och snö och kyla. Kukkolaforsen erbjuder upplevelser i samband med älven och gränsen och närheten till Finland. Det är framförallt mat och aktiviteter som är vår stora grej och bastu ihop med det lokala förankrat i Tornedalen. Under sommaren tar vi upp 4000 kilo sik här i Kukkolaforsen. Här har vi Kukkolabeachen. Här kan man ta sig ett härligt bad efter man har bastat på sommaren. De senaste åren har vi gjort ganska mycket investeringar. Nu senast har vi byggt ett hotell för att anpassa vår verksamhet på de krav som ställs från de internationella gästerna. Nu står vi här i halstringsbodan. Det här huset är från mitten av 1800-talet. Våra holländska gäster ska snart komma in här och baka bröd."

Alla berättelser

Här hittar du alla tidigare berättelser i serien Hit gick pengarna.