Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Bara genom att vara här kan vi påverka utvecklingen”

EU-politiken påverkar Norrbotten, och därför måste Norrbotten påverka EU-politiken. Nyligen samlades nätverket Europaforum Norra Sverige i Bryssel. – Bara genom att vara här, genom att föra samtalen, kan vi också påverka utvecklingen, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Bild med EU-kommissionens fasad med EU-flaggor framför.
De fyra norrlänen samarbetar i sitt påverkansarbete mot EU-nivån.

Det politiska nätverket Europaforum Norra Sverige har i över tjugo års tid jobbat för norrlänens intressen, över läns- och partigränser. Tillsammans har länen ett kontor, North Sweden European Office, nära EU-kvarteren i Bryssel.

Den 9 november samlades nätverket på Brysselkontoret för att ta ställning i olika frågor och träffa personer som jobbar på EU-nivån. Anders Öberg, regionråd i Region Norrbotten, var där.

– Jag ser ett värde av att vi är på plats i Bryssel och möter verksamheter och att vi också beskriver frågor som är viktiga för norra Sverige, säger Anders Öberg.

Temat för konferensen var ”Norra Sverige och EU i en förändrad värld”. Det blev intressanta samtal om vägarna till en EU-politik som är gynnsam för norra Sverige.


Europaforum samlades på norrlänens Brysselkontor, som delas med Nordnorge. 

Turbulent tid för EU

Flera av de inbjudna gästerna lyfte fram att det varit, och fortfarande är, en turbulent tid för den Europeiska unionen. Det handlar om återhämtning efter pandemin, ökande geopolitiska spänningar, krig och konflikt, klimatkris och demografiska förändringar – en period som inte liknar någon annan sedan skapandet av EU. Några av EU:s svar på dessa utmaningar har varit ökat fokus på strategisk autonomi, ekonomisk säkerhet och EU:s konkurrenskraft.

Alison Hunter, senior rådgivare för regionalpolitik, innovation och industriell tillväxt vid European Policy Center, talade om vilka konsekvenser det kan leda till för sammanhållningspolitikens framtid.

Sammanhållningspolitiken syftar till att jämna ut spelplanen i EU, att över tid minska skillnaderna mellan olika länders och regioners utvecklingsnivåer. Men vad ska sammanhållningspolitiken vara om några år? Alison Hunter ser svåra samtal framför sig.

”Stor disharmoni”

- Vi har en stor disharmoni, ett stort gap mellan olika åsikter. Vad menar vi med sammanhållning, var och för vem? Vad är vi beredda att betala för tillsammans? Vilka blir de politiska prioriteringarna? Nästa år blir det ett nytt parlament och en ny kommission och vi kommer att se mycket mer EU-skepsis, spår hon.


Alison Hunter målade upp en bild av ett i EU där sammanhållningen sätts på prov.

Hon menar att sambandet mellan sammanhållningspolitik och utveckling har blivit svagare.

– Det lämnar sammanhållningspolitiken vidöppen för attack. Det finns till exempel ett nytt narrativ från Tyskland om att sammanhållningspolitiken är ineffektiv.

Fredrik Tiger, programchef Sverige vid EU-kommissionens enhet för regionalpolitik och reformer, kommer från Tornedalen men har nu jobbat över tio år i Bryssel. Han gästade Europaforum Norra Sveriges konferens och delade med sig av sina tankar. Vilka är de stora frågorna som kommer att påverka diskussionen om sammanhållningspolitiken?

Svåra frågor på agendan

Tiger tror att frågor som demografi, krig och kriser, grön omställning och en utvidgning av EU kommer att stå högt på agendan.

– Det är ett generellt problem i Europa med åldrande befolkning. Det är ett större problem på regional nivå, inte bara i norra Sverige. Det är ett problem på många håll i Europa att det skett en utflyttning och det blir svårare och svårare at upprätthålla samhällsservice.

En enormt stor fråga för kommande år är den om utvidgning. Ska Ukraina, Moldavien och länderna på västra Balkan få komma in, och i så fall när? Och hur måste EU förändras för att det ska funka?

– Om vi bara tittar på Ukraina, om de i nuläget blivit medlemmar, skulle alla andra länder bli nettobetalare till EU-budgeten. Så mycket pengar skulle strömma till Ukraina. Så antingen måste budgeten ökas jättemycket eller så måste det till reformer i både sammanhållningspolitiken och jordbrukspolitiken, säger Tiger.


Fredrik Tiger ringade in de stora frågorna inför förhandlingarna om EU:s sammanhållningspolitik.

”Balansera upp bilden”

Runt om i Europa ser vi nu tydligt konsekvenserna av klimatförändringarna, och därför tror Fredrik Tiger att grön omställning kommer att fortsätta vara ett viktigt område. Att sammanhållningspolitiken är en av nycklarna till att klara den gröna omställningen står klart för Europaforum Norra Sverige. Rickard Carstedt, rapportör från Region Västerbotten, passade på att lämna över nätverkets position om sammanhållningspolitiken till Fredrik Tiger.

– Vi ser att nationell nivå och EU-nivån har uppmärksammat att vi är ledande i hela Europa. Då uppstår frågan varför vi ska ha gleshetsallokering och extra stöd. Det är viktigt att vi balanserar upp bilden. Vi har en stark tillväxt i kustregionen och upp till Gällivare, men vi har fortfarande strukturella utmaningar med extremt glesbefolkade kommuner. Vi måste hjälpas åt och bli jättetydliga med våra strukturella utmaningar som vi behöver hjälp att fixa, säger Carstedt om sammanhållningspolitiken.

Åsa Webber, kanslichef hos EU-kommissionär Ylva Johansson, besökte också North Sweden European Office i Bryssel under konferensdagen. Hon berättade att det varit en svår mandatperiod. Ylva Johansson har en utmanande portfölj: migration, säkerhet, terrorism, droger, barn och gränsfrågor.

– EU kom till av en anledning och vi blir hela tiden påminda  om att vi måste hålla ihop. Vi har lyckats hålla ihop medlemsstaterna i allt som har hänt. Det har varit en otroligt utmanade period men vi har ändå hyggligt lyckats hålla ihop, vi har tagit oss framåt.


Åsa Webber betonade vikten av att vara på plats för att kunna påverka EU-politiken.

”Kiruna det bästa som kunde hända”

Hon lyfte fram vikten av det svenska ordförandeskapet och att hela kommissionen besökte Kiruna i januari.

– Det bästa som kunde hända var att ta hela kommissionen till Kiruna. Det var det bästa Ursula (van der Leyen, kommissionens ordförande) hade varit på. Där visade man för henne och kollegiet den delen av världen. Det var ett genidrag.

Åsa Webber satte också ord på varför North Sweden European Office finns och behövs.

– Har man 70% av Sveriges yta täckt av skog så har man ett förhållningssätt till vad skog är än om man är Malta. Det är viktigt att man finns på plats och pratar om vad det här är ur vårt perspektiv, pratar om frågor som är viktiga på ett konstruktivt sätt. Peka på alternativa lösningar, vägar ut. Det är viktigt att ni syns här, men också att ni bidrar till diskussionen därhemma. Fortsätt prata och vara lösningsorienterade, kommer man med förslag som går att göra något av blir man en samtalspartner på ett annat sätt.

Text: Sara Stylbäck Vesa