Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Inspiration och kompetensutveckling för biblioteken i Norrbotten

Bibliotekspersonal från Norrbotten samlades i slutet av oktober i Kulturens Hus i Luleå för en dag full av inspiration, kunskap och utveckling på temat läsfrämjande.

Personer sitter och antecknar och pratar.
Foto: Linda Kvenås

Läsfrämjandelyftet är ett uppdrag Statens kulturråd fått av regeringen. Det syftar till att kompetensutveckla bibliotekspersonal i arbetet med litteraturförmedling och läsfrämjande. Ett extra fokus ska vara på barn och ungas läsning.

Likvärdiga möjligheter att ta del av lärresurser är en viktig del i läsfrämjandelyftet och därför har Digiteket, Kungliga bibliotekets digitala lärplattform, vidareutvecklats. Idag kan man hitta ett stort utbud av utbildningar och annat material kring läsfrämjande på sajten, som även allmänheten har möjlighet att ta del av. Materialet produceras av Digiteket, men bibliotekspersonal från hela landet bidrar också med innehåll.

Digiteket var inbjuden till Läsfrämjandedagen för att informera om sin verksamhet och den nationella lärplattformen. Det följdes upp med workshops där deltagarna fick dela med sig av hur man arbetar med det läsfrämjande uppdraget i sin kommun. Många inspirerande exempel lyftes fram.


Agneta Norrgård, läsfrämjare, bokrecensent, projektledare för Bokstart Timrå och medieprofil.

Dagen avslutades med en föreläsning av Agneta Norrgård. Agneta blev Årets bokväckare 2023 med projektet Väck boken Sundsvall. Genom ett samarbete mellan bibliotek och förskola lyckades man på ett lekfullt sätt väcka lusten att läsa böcker hos de barn man arbetade med. Under projektets gång ökade antalet lånade barnböcker med hela 20 procent, och det berodde bland annat på ett grundligt förarbete tillsammans med ansvariga pedagoger om barnens olika förutsättningar. Böcker valdes med bred representation för att så många som möjligt av barnen kunde känna igen sig, och eleverna uppmuntrades till dialog och delaktighet.

Text och foto: Linda Kvenås.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Christina Stålnacke, samordnare för Biblioteken i Norrbotten om du har några frågor.
anna.k.stalnacke@norrbotten.se 

Välkommen att besöka:
Digiteket
Agnetas Norrgårds webbplats