Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Investeringar i infrastrukturen är avgörande och tidskritiskt”

Den gröna omställningen, men även säkerhetsläget, kräver stora investeringar i infrastruktur. Ska det ske måste de ekonomiska ramarna utökas kraftigt. Det är ett av budskapen i det inspel till Trafikverket som Region Norrbotten och Norrbottens kommuner lämnat in.

Stålpendeln
Stålpendeln. Foto: Simon Eliasson
Trafikverket har fått regeringens uppdrag att beskriva inriktningen för det framtida transportsystemet. Inspelet är ett sätt att bidra med synpunkter och underlag till det arbetet.


Till de inskickade synpunkterna hör att:

  • Det är helt avgörande att de ekonomiska ramarna utökas kraftigt för att Sverige ska kunna leva upp till såväl nationella som europeiska åtaganden och samtidigt klara av den gröna omställningen.
  • Den pågående gröna omställningen av industrin är särskilt påtaglig i norra Sverige där investeringarna nu är långt mer än 1070 miljarder. Investeringar i infrastrukturen är avgörande och tidskritiskt i omställningen.
  • Arbetet med att bygga färdigt påbörjad och planerad infrastruktur måste ske parallellt med underhåll och trimning av den befintliga.
  • Sverige behöver bli ännu bättre på att söka och säkra medfinansiering från EU.
  • Det förändrade säkerhetsläget i Europa och i vårt direkta närområde är en viktig utgångspunkt för transportinfrastrukturplaneringen.
Det är den för Region Norrbotten och Norrbottens kommuner gemensamma Tillväxtberedningen som står bakom synpunkterna.

”Tydliga målår”


- Tillväxtberedningen anser att det behövs en sammanhållen utbyggnad i stråk där Trafikverket måste arbeta utifrån tydliga målår för färdigställande. Det är helt avgörande att de ekonomiska ramarna utökas kraftigt för att Sverige ska kunna leva upp till såväl nationella som europeiska åtaganden och samtidigt klara av den gröna omställningen, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande och regionråd Region Norrbotten.

Anders Öberg lyfter fram behovet av att skjuta till de pengar som krävs.

Claes Nordmark, ordförande i Norrbottens kommuner och kommunalråd i Boden, lyfter särskilt fram att planeringen måste ta den säkerhetspolitiska situationen i beaktande.

- Det förändrade säkerhetsläget i Europa och i vårt närområde med utgångspunkt i Rysslands alltmer aggressiva beteende är en viktig utgångspunkt för planeringen av transportinfrastruktur. Det måste tydligt tas med och i inriktningsplaneringen, säger Claes Nordmark.

Trafikverkets inriktningsunderlag ska redovisas senast den 15 januari 2024.

Läs mer om Tillväxtberedningen här