Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Kultur kan omvandla skam till stolthet”

Det var fullsatt i Pajala Folkets hus när Sannings- och försoningskommissionens rapport överlämnades till kulturminister Parisa Liljestrand.
– Den är ju osynliggjord, hela den här historien. Men jag tror att genom kultur kan man omvandla skam till stolthet, säger Region Norrbottens kulturchef Anette Winblad von Walter som var på plats i Pajala.

Pajala Folkets Hus
Det var fullsatt på Pajala Folkets Hus när Sannings- och försoningskommissionen lämnade över sin rapport till kulturministern. Foto: Mona Mörtlund

Det handlar om de kränkningar och övergrepp som tornedalingar, kväner och lantalaiset utsatts för av den svenska staten. En del av svensk historia som varit sopad under mattan - fram tills nu.

– Det här är en del av Norrbottens historia som inte finns i några historieböcker, och det är ganska allvarligt. Och eftersom Norrbotten inte är ett eget land så rör detta hela vårt lands historia. Alla bör känna till den.

I och med kommissionens arbete är nu berättelsen ute i ljuset.

– Nu är sanningen där ute för vem som helst att ta del av, det går aldrig att backa från det. Det är ett jättestort steg framåt och en läkeprocess i sig. Det är ett nationellt ansvar att berättelsen blir känd. Så jag hoppas att omhändertagandet blir bra nu, säger Anette Winblad von Walter och syftar på de förslag som finns med i slutbetänkandet.

Anette Winblad von Walter är kulturchef på Region Norrbotten.

Frågor som rör tornedalingar, kväner och lantalaiset, deras kultur och språk, står högt upp på kulturenhetens dagordning.

– Det här handlar om oss, vi som bor här. Man ska jobba där man står och det vi gör rent konkret är att stötta Tornedalsteatern som själva utropat sig till nationalscen. Här vore det önskvärt att kulturdepartementet gick in och finansierade deras verksamhet så att de får finansiering för att omhänderta det som det innebär att vara nationalscen: att spela i hela landet.

Region Norrbotten driver också Polarbibblo. Det är en sajt för barn som har ett nationellt uppdrag att främja barns läsande och berättande på nationella minoritetsspråk.

– Vi har Polarbibblo där ett av språken är meänkieli och vi har sett vilket betydelse det har. Där får man vara aktiv och kreativ men också uppleva och ta del av sagor och berättelser på sitt språk.

Läkande kraft

Kulturplanen finns översatt till meänkieli och språket och kulturen främjas också via Norrbottensmusiken och projektstöd till olika kulturaktörer.

–  En annan sak vi har gjort är att ta fram den här förstudien, Poppa, som nu Svenska Tornedalingars Riksförbund ska omhänderta. Vi har gjort en särskild satsning. De börjar med ett digitalt informationscentrum, det är bestämt som ett första steg. Det är faktiskt det viktigaste just nu eftersom människor är så utspridda.

Anette Winblad von Walter lyfter fram kulturens läkande kraft.

– Jag tror att genom kultur kan man omvandla skam till stolthet. Får vi litteratur, film, musik från vår egen kultur så är det klart att självkänslan stärks. Får vi se en teaterföreställning som berättar historier från vårt område så stärks självkänslan av igenkänning och spegling. Det var mer glädje och försoning än sorg i Folkets hus. Det går åt rätt håll. Ljus vinner över mörker och efter sorg kommer glädje.

Text: Sara Stylbäck Vesa