Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

“Marken är vårt viktigaste arvegods och behöver värnas”

Marken är vårt viktigaste arvegods och behöver värnas. Trots det anser Europaforum Norra Sverige, där Norrbotten ingår, att EU:s förslag till markdirektiv bör dras tillbaka. Det bör åtminstone omarbetas på ett flertal områden.

Vy över en skog och en älvfåra.
Skogsmark i Norrbotten är inte samma sak som fruktodling i Italien. Markdirektivet behöver ta hänsyn till det, menar Europaforum Norra Sverige (EFNS).

EU-kommissionens förslag till markdirektiv omfattar mark i hela EU, satellitövervakning, regelbundna jordprover samt möjligheter för EU att ta jordprover hos enskilda markägare. I nästa steg föreslås tvingande åtgärder och möjlighet till sanktioner mot markägare.

– I norra Sverige riskerar markdirektivet också att bli dyrare eftersom vi är färre medborgare per kvadratkilometer än någon annanstans i EU. Detta förhållande behöver beaktas. Vi har dessutom redan en väl utbyggd övervakning av mark i Sverige. Nya system bör kunna harmonisera bättre med detta, säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs kommun och rapportör i EFNS, Norrbotten.


Isak Utsi, kommunalråd i Arjeplog och rapportör för EFNS. Foto: Grit Martin.

EU bör istället kunna få information om markhälsa från medlemsländerna och sammanställa datan. Det menar EFNS i en position som antogs den 6 oktober.

EFNS ifrågasätter också om det är rimligt att använda samma modell för övervakning i hela EU. Det är ett geografiskt skiftande område med många marktyper. Fjäll och arktiska skogar har svag koppling till fruktodling i södra Europa. Förslaget innebär en risk att resurser slösas på att mäta indikatorer utan värde. Det är bättre att rikta dem mot lokalt kända problem, menar EFNS.

– En lösning skulle exempelvis kunna vara att ett mindre antal gemensamma kriterier fastställs. De kan kompletteras genom att medlemsländerna får möjlighet att ta fram ytterligare kriterier utifrån rådande lokala förutsättningar, säger Isak Utsi.

EFNS ståndpunkter i korthet

  • I Sverige, med mycket skogsbruk och jordbruk, är vi väl medvetna om markens betydelse. Vi mäter regelbundet dess tillstånd. Vi har generellt en god markhälsa i Sverige, enligt svenska markexperter.
  • Indikatorerna i direktivet tycks vara anpassade för jordbruksmark. De är direkt felaktiga för skogsmark i Sverige.
  • Jordbruksmarken i EU miljöstyrs redan genom den gemensamma jordbrukspolitiken. De åtgärder som markdirektivet anger för jordförbättring är redan väl kända i lantbruket. Det kan handla om vikten av växtföljd, kvävebindande växter som klöver i vall och begränsad plöjning.
  • EFNS ställer sig mycket kritisk till ökad central övervakning av all mark i Sverige med satellit. Detta kan påverka integriteten, speciellt på längre sikt. Sådan övervakning bör hållas nationellt.
  • EFNS står bakom Sveriges nationella synpunkter om vikten av respekt för medlemsländernas kompetens samt existerande nationella processer inom markhälsa. Markdirektivet kan komma att reglera frågor som vi själva har kompetens att hantera.
  • EFNS manar därför till stor flexibilitet vid ett eventuellt genomförande. Det svenska kommunala självstyret och det kommunala planmonopolet behöver respekteras. EFNS anser särskilt att markdirektivet bör möjliggöra, och inte försvåra, en ökad samhällsutbyggnad. Detta gäller inte minst den militära uppbyggnaden inom totalförsvaret och investeringar som syftar till den gröna omställningen.

Positionen antogs vid Europaforum Norra Sveriges möte den 6 oktober 2023.

Text: Linda Henriksson, Carina Christiansen 

Fakta: EFNS

Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett politiskt nätverk som samlar Sveriges fyra nordligaste regioner för att tillvarata norra Sveriges intressen i frågor med en tydlig EU-dimension. Forumet har i mer än 20 år fört fram norra Sveriges ståndpunkter med en gemensam röst.

Det som gör nätverket unikt är EFNS förmåga att samverka över partigränser mellan aktörer på lokal, regional, nationell och EU-nivå och i syfte att gynna norra Sveriges intressen i EU-politiken.