Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens museum stänger för renovering

Från och med den 1 februari 2024 kommer museibyggnaden i Luleå centrum att stänga dörrarna för förberedelser inför en omfattande fönsterrenovering som planeras att starta i maj. Renoveringen beräknas vara klar under våren 2025, och att besökarna då kan välkomnas åter.

Norrbottens museum byggnad
©Norrbottens museum

Huset i Hermelinsparken uppfördes 1936 som museibyggnad och är idag q-märkt (kulturellt värdefull byggnad) av Luleå kommun. Med anledning av q-märkningen kommer de drygt 90 fönstren att renoveras, istället för att bytas ut. För renoveringsprojektet har medel avsatts, och planeringen sker i nära samarbete med Regionfastigheter som äger museibyggnaden och delar engagemanget för kulturarvets långsiktiga bevarande.

Museet stänger i februari för att möjliggöra en fönsterrenovering i maj. Framkomligheten till fönstren bör ordnas, bland annat ska utställningar monteras ner, packas och magasineras.

– För att minska flyttkostnaderna undersöker Norrbottens museum tillsammans med Regionfastigheter möjligheten att renovera några rum i taget, som töms och flyttas om i en pågående flyttkedja, säger Margaretha Lindh, länsmuseichef Norrbottens museum.

– Inga anställningar kommer att påverkas av stängningen. Det kommer att finnas gott om arbetsuppgifter på hela museet, till exempel föremålsvård i museets samlingar, säger Margaretha Lindh.

Museet kommer även att ta tillfället i akt och växla upp arbetet i länet och redan nu förs samtal med representanter i alla kommuner.

– Under den stängda perioden kommer vi att bedriva utåtriktad verksamhet genom vandringsutställningar och programaktiviteter i samarbete med övriga aktörer, på orten och i länet, säger Anna Lundgren, chef för Publika avdelningen på Norrbottens museum.

– Vi kommer även att arbeta med våra utställningar. När vi öppnar museet igen gör vi det med uppdaterade befintliga utställningar och nya externa, säger Anna Lundgren.
Norrbottens museum kommer löpande att informera om renoveringsarbetet på sina sociala media-kanaler och på sin hemsida.

För ytterligare information

Vänligen kontakta:
Margaretha Lindh, länsmuseichef Norrbottens museum
076-142 96 11, margaretha.lindh@norrbotten.se