Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Nu täpps hålen i mobilnäten igen

Mobiltäckning är en fråga om beredskap, säkerhet och möjligheten att leva och verka i glesbygd. Region Norrbotten deltar därför i offentlig-privat samverkan för att förbättra mobiltäckningen där marknadskrafterna inte räcker till för att täppa till hålen i mobilnäten. Nyligen resulterade arbetet i att en ny mast uppfördes i Luleå skärgård.

Samhällsmasten på Storbrändön med en helikopter svävande ovanför.
Foto: Patrick Trägårdh, Umeåbild

För personer som bor och vistas i glesbygd, som fjällvärlden och skärgården, är en stabil mobiltäckning avgörande för att kunna kommunicera med omvärlden. Det är därför som Region Norrbotten deltar aktivt i projektet Rural ICT Testbed - #fulltäckning. Projektet syftar till att med innovativa lösningar förbättra mobiltäckning i glesbygd. På så sätt bidrar det till att minska det ökande digitala utanförskapet.

Inom #fulltäckning har installationer exempelvis genomförts i fjällvärlden längs Kungsleden söder om Abisko. Autonoma basstationer, utan fast el- eller fiberanslutning, skapar täckning i väglöst land.

Stärker samhällets beredskap

Nu står också den nya, 45 meter höga, samhällsmasten på plats på Storbrändön i Luleå skärgård. När elanslutningen är på plats kommer den att spela en viktig roll för att stärka samhällets beredskap och öka säkerheten. Särskilt viktig blir den för sjöfarten i området genom att förbättra täckningen och kapaciteten för mobiltelefoni och bredbandstjänster.

- Det ligger många års arbete bakom masten på Storbrändön. Det känns bra att den äntligen är på plats och inom kort kan börja göra nytta för boende, besökande och yrkesverksamma i skärgården, säger Roger Ylinenpää, strateg med ansvar för landsbygd och bredband vid Region Norrbotten. 

Projektet ingår i VINNOVAs program Utmaningsdriven Innovation. Det omfattar 34 parter och koordineras av Luleå tekniska universitet.

För mer information mer om projektet, besök: www.fulltäckning.se

Text: Sara Stylbäck Vesa