Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Stort intresse för möjligheterna i norr

- Kom, kom, vi har jobb av alla slag och en fantastisk livskvalitet! Det var budskapet från Ida Rönnblom, kanslichef på Arbetsförmedlingen KOM Norr och Stina Almkvist, strateg på Region Norrbotten. De deltog i Arbetsförmedlingens nationella webbsändning för att sätta ljuset på möjligheterna som finns i  Norrbotten och Västerbotten.

Studiobild Arbetsförmedlingen
Stina Almkvist, strateg Region Norrbotten (t.v.) och Ida Rönnblom, Arbetsförmedlingen

Intresset för sändningen den 27 september var stort och följdes av hundratals frågor i chatten. Frågorna rörde både stort och smått. Några exempel:

  • Finns det skattelättnader om man flyttar upp?
  • Vilken typ av jobb finns?
  • Hur ser kulturlivet ut?
  • Hur ligger lönenivåerna uppe hos er?
  • Finns det verkligen jobb inom alla branscher?
  • Jag är formgivare, kan jag hitta jobb?

Förhoppningsvis sådde sändningen några frön som en dag kan leda till nya invånare hos oss i norr.

Befolkningsförsörjning stor utmaning

Efter webbsändningen följde ett samverkansmöte mellan Region Norrbotten och Arbetsförmedlingen Kom Norr där våra nordligaste läns utmaningar diskuterades.  Nationella samordnaren Peter Larsson har i sitt arbete allt mer börjat tala om befolkningsförsörjningsfrågan. Det begreppet rymmer både frågor om kompetensförsörjning och attraktion.

Vi kunde konstatera att det finns flera hinder och problem som rör utbildning. En fråga som kommer att behöva hanteras är att det startas för många utbildningar och kurser i förhållande till hur många som faktiskt söker dem. Det är helt enkelt inte balans mellan utbud och efterfrågan. 

Ekosystemet kring kompetensförsörjningens alla aktörer klarar inte av att hantera dagens utmaningar. Tiden när man kunde anordna utbildningar och få sökande utan större ansträngningar är över. Idag krävs en ny och vässad kompetens inom kommunikation och marknadsföring för att nå ut i bruset. Som utbildningsanordnare har man sällan resurser till det.

Inspiration till lösningar kan finnas i andra länder. I Danmark är arbetsgivarna till exempel med och betalar till en fond för yrkesutbildningar, kanske något att ta efter?

Nya verktyg krävs

Kompetensförsörjningen rymmer många frågor och utmaningar. Hur kan arbetsgivarna bli bättre på att behålla sin arbetskraft? Hur hanterar vi trenden att kvinnor lämnar välfärdsjobben och går till industrin? Vi ser inte någon ström åt motsatt håll, det vill säga att män går från industrin till arbeten inom skola och omsorg.

Ska vi lyckas med den hållbara samhällsomställningen krävs nya synsätt, metoder, verktyg och resurser. I höst startar vi arbetet med att identifiera befolkningsförsörjningskedjans olika moment och aktörer så att vi tillsammans kan lösa det som måste lösas.

Text: Stina Almkvist, Strateg talangattraktion
Foto: Charlotte Lindman

Stina Almkvist

Strateg talangattraktion och kulturella och kreativa branscher, projektstöd

072-726 66 50
stina.almkvist@norrbotten.se