Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Vi talar om mellanmänskligt närhetsliv”

Har Gunnarsbyn i Bodens kommun hittat receptet på en livsmiljö som verkligen kan attrahera inflyttare? – Andra talar om närhetsliv, vi talar om mellanmänskligt närhetsliv, sade Micke Engström, Gunnarsbyns byaförening, när projektet North Sweden Green Deal höll konferens i bygden.

Konferensdeltagare på guidad matvandring i Gunnarsbyn
Här är alla insyltade med varandra, berättade inflyttade Svante Naess för sin konferensgrupp. Foto: Pär Bäckström

Med öppenhet och inkludering, entreprenörsanda och satsningar på kultur har många nya invånare flyttat in och rotat sig – inte bara i själva Gunnarsbyn utan också i grannbyarna. För de dryga 80 konferensdeltagarna delade de med sig av sitt framgångsrecept.

Faktiskt verkade det som att nästan hela bygden slöt upp och hjälpte till med lokalen Folkets Hus, förtäring och guidning. Men så har de ju också vana. Bybornas förmåga att organisera sig, samarbeta, få saker att hända och ta hand om nya människor var själva anledningen till att North Sweden Green Deal valt att hålla konferensen just där, fyra mil från Boden.

Deltagarna representerade de flesta av Norrbottens kommuner och andra aktörer inom den hållbara samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten. Mötet med Gunnarsbybygden kan så ett frö som kan växa till ökad attraktion i andra byar, samhällen och städer i de båda länen. För det är något vi vet helt säkert: vi måste bli fler, annars blir det ingen grön omställning.

Vinterns första snö föll när grupper av konferensdeltagare gav sig ut på en guidad vandring i Gunnarsbyn. Foto: Pär Bäckström

En ganska ny glob i järn mitt i byn vittnar om resan som byn har gjort. Den har fått flaggor som representerar de platser som byborna numera kommer ifrån. Där finns de nordiska ländernas flaggor, Sydafrikas, Englands, Tysklands, Kenyas, Schweiz, Frankrikes, Italiens, Belgiens och Nederländernas. Älvskolan i byn har på några få år växt från 20 barn till 35.

 Det var ett tag då det talades väldigt mycket engelska i skolan, berättade Svante Naess, ursprungligen från Stockholm.


Den nya globen med flaggor har plats för många fler. Gunnarsbyns resa har bara börjat. Foto: Pär Bäckström.

Han tillbringade många år i Kenya, bildade familj där och flyttade till Gunnarsbyn lite på chans när familjen ville prova något nytt. Åren har gått och de är fortfarande kvar.

 Jag blev tillfrågad om att vara med och hjälpa till med olika grejer, och efter hand insåg jag att alla jobbar med allt i den är byn.

Svante Naess var en av guiderna som lotsade konferensdeltagare på vandring mellan olika platser i byn, där de fick möta bybor, bjöds på förtäring och fick lära sig mer om hur de ”knäckt attraktionskoden”.


Svante Naess underhöll med anekdoter från sitt liv i Gunnarsbyn. Foto: Pär Bäckström

På Blombergs Guesthouse tog Jonas Gejke emot. Han har varit verksam inom besöksnäringen i Kenya och var den som lockade hit Svante. Där bjöds på en kenyansk köttgryta med sallad och klådda.

I bagarstugan intill bjöd Nancy och Iréne på nybakad mjukkaka. Micke Engström, Gunnarsbyns byaförening, berättade att bagarstugan inte bara använts till brödbak utan även barnkalas och andra mindre sammankomster.

 Här i Boden talar man mycket om närhetsliv, men vi talar om mellanmänskligt närhetsliv, sade han.


Micke Engström berättade också om föreningens framtidsplaner, som inkluderar en solcellspark. Foto: Pär Bäckström

Vid Forsbergs Grosshandlarvilla, en tidskapsel från 1930-talet, tog prästen Mogens Amstrup Jacobsen, inflyttad från Danmark för 19 år sedan, emot och berättade om värdet av sociala mötesplatser, ”älgmålsbön” med jaktlaget och gudstjänster på isen före pimpeltävlingen.

 Vi hämtade kyrktanterna med skoter och skjutsade ut dem på isen.

I dag äger han Forsbergs Gamla Handelsbod & Grosshandlarvilla, en plats för bland annat kulturevenemang och sommarcafé. Besökare erbjuds guidade visningar i det bevarade hemmet från tidigt 1900-tal, med en fascinerande historia.


Mogens Amstrup Jacobsen nappade när Svenska kyrkan hade svårt att hitta en präst till Gunnarsbyns församling. Tvåårskontraktet tog slut för länge sen, men han är kvar. Foto: Pär Bäckström.

Folkets Hus är ett nav för det lokala kulturutbudet. Det är en fungerande biograf med två filmvisningar varje söndag. Men även streamade föreställningar och konserter kan visas där.

– Vi visade Coldplay live från Buenos Aires till exempel, berättar Hasse Eriksson, boende i grannbyn Sörbyn.

I Gunnarsbybygden bidrar kulturarrangemangen i Folkets Hus självklart till närliggande byars attraktionskraft. Föreningen som driver Folkets Hus samarbetar med andra lokala föreningar, som Riksteatern och Boden Arr, för att ge ett brett utbud av arrangemang. När North Sweden Green Deal var där på konferens pågick samtidigt en fotoutställning, och kvällen innan var det bioföreställning.

– Det är nästan svårt att hinna vara med på allt som händer, sade Monika Eriksson som också tog emot i Folkets Hus.


RÅEK har flera avtal om uppdrag och tjänster för Bodens kommun, och fixade också en multiarena till Älvskolan i byn. Foto: Pär Bäckström.

Jenny Engström, verksamhetsledare på RÅEK (står för Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening) tog emot på Servicepunkten i byn. Hon lyfte bland annat fram entreprenörsandan som lever i bygden.

 Att locka människor att flytta hit och trivas är en sak, men vi vill även ha företagen. Vi hade en företagsfrukost i Sörbyn häromveckan och det var 70 personer där. Ni fattar intresset för att träffas och nätverka! Boden är en framgångskommun när det gäller att samverka med landsbygden.

Text: Sara Stylbäck Vesa

LÄS OCKSÅ: ”Hur kan vi bygga byakänslan när vi bygger nya villakvarter?"

____________________________________

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.

Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det medfinansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).