Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

EU:s klimatpaket riskerar slå mot svensk skogsnäring och den gröna omställningen

Skogsnäringen är viktig för Norrbotten. Den utgör en stor del av den regionala industrin och är samtidigt avgörande för den fossilfria samhällsomvandlingen. Nu hotas utvecklingen i skogen av EU:s nya klimatpaket, Fit for 55.

En person tar kort med mobilen på fyra personer.
Seminarium i Riksdagshuset om EU:s nya klimatpaket, Fit for 55. Från vänster: Ulf Westerberg Piteå Science Park, Sven Jonsson Region Norrbotten, Lotta Rönström North Sweden European Office och Jonas Eriksson Norra skog.

Region Norrbotten anordnade ett seminarium i riksdagshuset om EU:s kommande förslag till klimatlagstiftning och vilka konsekvenser det kan få för den svenska skogsnäringen. Seminariet anordnades i slutet av mars tillsammans med riksdagsledamöterna Isak From (S) och Peter Helander (C). Under seminariet berättade representanter för skogsnäringen och North Sweden European Office om sin syn på det kommande förslaget som går under namnet Fit for 55.

– Skogen och skogsnäringen är väldigt viktiga för Norrbotten och hela norra Sverige. Nu ser vi en risk att det kommer förslag från EU som skulle innebära kraftiga begränsningar för möjligheten att bruka skog. Det kan i sin tur leda till allvarliga konsekvenser för arbetstillfällena i Norrbotten. Det är dessutom ett klimatmässigt klavertramp att inte nyttja den förnybara råvaran från skogen, säger Sven Jonsson, strateg på Region Norrbottens Stockholmskontor.

Idag är omkring 3000 arbeten i Norrbotten direkt eller indirekt kopplade till skogsindustrin. Det utgör närmare en fjärdedel av alla industrianställda i länet. Branschen omsätter 14 miljarder kronor varje år och närmare 90 % av förädlingsvärdet går på export. Skatteintäkterna från skogsindustrin utgör också 5 % av den totala kommunal- och landstingsskatten i Norrbotten.

Det gäller att se vad skogsnäringen kan göra för klimatet och även för samhället i form av skatteintäkter och arbetstillfällen.” säger Ulf Westerberg, innovationsledare Piteå Science Park.

Bland seminariets föreläsare fanns Lotta Rönström som är senior advisor på North Sweden European Office i Bryssel. Hon menar att EU-kommissionens klimatpaket innebär ett flertal lagändringar som kan påverka skogsnäringen negativt.

– Riksdagen har fortfarande möjlighet att skicka med budskap till dem som åker ner till Bryssel och förhandlar om de här förslagen. Det är viktigt att vi från nationell och regional nivå kommer med ett samlat budskap till EU-kommissionen och andra aktörer i Bryssel så att den slutliga lagstiftningen inte blockerar det klimatarbete som vi i Sverige gör med hjälp av skogen, säger hon.

Lotta Rönström. senior advisor på North Sweden European Office i Bryssel.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Sven Jonsson, externa relationer Stockholmskontoret.
sven.jonsson@norrbotten.se, 070-577 44 55