Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbotten är EUs främsta exempel

Idag har Kadri Simson, EUs kommissionär med ansvar för energifrågor varit på besök i Luleå. Besöket är ett led i kommissionens arbete att få kunskap om den förändringsprocess som pågår i norra Sverige.

En grupp personer står på rad.
Från vänster: Claes Nordmark (s) kommunalråd Bodens kommun, Kadri Simson, EU-kommissionär energifrågor, Kenneth Backgård (s), regionråd, Erik Bergkvist (s), EU-parlamentariker, Nils-Olov Lindfors (c), regionråd, Carina Sammeli (s) kommunalråd Luleå kommun, Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige. Foto: Janus Brandin.

Besöket inleddes med ett studiebesök på Hybrit och därefter mötte kommissionären regionala och politiska företrädare. Under eftermiddagen fortsatte besöket i Skellefteå på Kvistforsens vattenkraftstation och Northvolt.

Det finns ett stort intresse för norra Sverige hos EU och många högt uppsatta politiker attraheras av att besöka oss. Detta med anledning av den gröna omställningen och våra stora industrisatsningar. Norra Sverige har fått en ny och dynamisk position som nav för omställningen mot en hållbar framtid i en värld driven av fossilfri el. Batteritillverkning, fossilfritt järn och stål och utveckling av vätgasteknik är några av ingredienserna i den utveckling som av internationella bedömare betecknas som det viktigaste och mest spännande industriprojektet i Europa just nu.

– Jag är glad över att med egna ögon få se den gröna omställningen som vi hört så mycket om. Den nya tekniken är en viktig pusselbit för att vi ska nå de högt ställda klimatmålen inom EU, säger Kadri Simson, EU:s energikommissionär.

Kommissionär Simsons besök vittnar om hur spännande och betydelsefull den gröna omställningen i Norrbotten är ur ett europeisk och globalt perspektiv. Men det finns orosmoln som driver in från just EU-kommissionen.

– Det är glädjande att få besök av kommissionär Simson och vi har idag framfört att EU-kommissionen behöver se över klimatpaketet Fit for 55 så att både vattenkraft, vindkraft och biobränslen klassas som hållbara, säger Nils-Olov Lindfors (c), regionråd Region Norrbotten

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta Nils-Olov Lindfors, regionråd (c) om du har några frågor.
nils-olov.lindfors@norrbotten.se 
Mobilnummer: 070-380 00 44