Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Ge dig själv chansen att genomföra visionerna”

Än finns det tid att söka Rubus Arcticus – ett av Sveriges största kulturstipendier. En av dem som tog chansen i fjol var dansaren och koreografen Liv Aira, som haft ett händelserikt år som Rubus Arcticus-stipendiat. – Det har absolut skapat möjligheter, säger hon.

Liv Aira står framför en byggnad och håller i en pensel.
Liv Airas vision om ett samiskt danscentrum blir verklighet i Vuollerim.

När vi talas vid är det inte dans utan renovering på programmet. Lokalen i Vuollerim, som ska bli världens första samiska danscentrum, ska få en ny skepnad. Liv Aira står och målar.

 Det som händer just nu är att vi håller på att renovera fastigheten som ska bli världens första samiska danscenter. Vi planerar våra kommande verksamhetsår. Vi ska ha samarbeten med konstnärer från Sapmi och Norrbotten, inte bara dansare. Vi skapar en plats med mycket utvecklande förutsättningar för konsten i norr, säger Liv Aira.

Uppträtt för norska sametinget

Många norrbottningar och besökare har i sommar mött Liv Aira i föreställningen Skájdde i Storforsen, en stor produktion av danskompaniet Invisible People.

 Skájdde var en helt ny produktion. Cirkusartister som skapade i naturen, dans, jojk, poesi, helt nya berättelser. Förutom det har vi uppträtt för norska sametinget i plenum, det var första gången de haft dans i sina lokaler, det var ett jättestort uppdrag. Vi har spelat in en dansfilm uppe i fjällen i Padjelanta nationalpark. Vi har varit på mässor, på konferensen Folk & kultur på stora scenen där vi fick en chans att beskriva våra konstnärliga visioner för det samiska danscentret.

Kanske hade Liv Aira behövt pusta ut en smula nu, men det står alltså renovering på schemat. I november står Jillat, som centret ska heta, upp dörrarna.

 Vi jobbar dygnet runt för att få allt att gå ihop.

Vad har stipendiet betytt för arbetet i år?

 Vi har fått mycket uppmärksamhet och att få stipendiet har säkert varit en stor pusselbit. Det har absolut skapat möjligheter då fler institutioner velat etablera långsiktiga samarbeten. Rubus Arcticus blir som en kvalitetsstämpel på det man skapat hittills.

”Ovärderligt”

Stipendiet på 100 000 kronor har alltså öppnat dörrar för Liv Aira, men varit betydelsefullt på fler sätt än så.

 Man kan känna sig ensam som kulturutövare i norr. Att bli sedd och hörd för sitt arbete var ovärderligt. Det skapade mycket motivation och ekonomisk trygghet i tider av stora förändringar inom mitt konstnärskap och som företagsutvecklare.

Har du något tips till den som funderar på att söka?

 Våga söka flera gånger. Det gjorde jag! Berätta verkligen om dina stora visioner som du har i livet, och ge dig själv chansen att genomföra dem. Rubus Arcticus kan vara ett stort steg och en möjliggörare på vägen.

Sök Rubus Arcticus senast den 1 september.

Text: Sara Stylbäck Vesa

Läs mer om vem som kan söka och hur man söker Rubus Arcticus

Förra årets pressmeddelande om stipendiaterna

Heders- och förtjänststipendiet

Idrottsstipendiet