Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Sökes: konstnärer i små kommuner för konstinköp

Under 2023 har Region Norrbotten förvärvat flera konstverk från olika kommuner i länet. Nu riktar sig en ny utlysning till konstnärer bosatta och verksamma i kommuner som tidigare inte varit involverade.

Målarpenslar i en konststudio.

Yrkesverksamma konstnärer från Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Pajala, Överkalix, Övertorneå och Älvsbyn inbjuds att presentera sina konstverk. De verk som köps in kommer att ingå i den regionala konstsamlingen, inventeras och registreras digitalt. Därefter placeras de ut i vårdmiljöer eller på administrativa kontor.

Utlysningen syftar till att stimulera och lyfta fram Norrbottens konstscen. Ett annat syfte är att att regionens konstinköp ska spegla hela länet.

– Det här är en möjlighet för alla konstnärer som bor i mindre kommuner, eller lite utanför triangeln Luleå-Piteå-Boden, att visa sitt konstnärliga skapande. Det är viktigt då konstsamlingen bör spegla hela länets konst och konstformer, säger Region Norrbottens konstutvecklare Silvia Colombo.

Den totala budgeten för inköp är beräknad till 70 000 kronor (pris per verk: upp till 10 000 kr exklusive moms). Urvalet görs av en expertjury.

Det är möjligt att flera verk köps in från en kommun medan inget inköpsbeslut görs från en annan. Det geografiska perspektivet är ett av flera beslutskriterier. Andra kriterier är konstnärlig kvalitet och variation, till exempel av teknik.

– Utlysningen minskar inte möjligheten för konstnärer i resten av Norrbotten att bli inköpta, då den bara utgör en del av den årliga budgeten, säger Silvia Colombo.

Ansökan

Ansökan ska skickas som en enda PDF (som mest fyra A4-sidor) och inkludera:

  • Presentation av högst 3 verk för inköp (som mest tre sidor). Varje bild bör beskrivas med följande information: titel, storlek, teknik, pris (exkl. moms), tillverkningsår (ej äldre än 3 år) och eventuell upplaga. Uppge även om verket är ramat eller monterat.
  • CV (max en sida).

Verken bör vara tillgängliga fram till dess att beslut om eventuellt inköp meddelats. Regionen står för fraktkostnaderna.

Ansökningarna ska skickas till regionens konstutvecklare Silvia Colombo till och med den 13 mars 2024. Ansökan stänger klockan 23.59.

E-postadress: silvia.colombo@norrbotten.se

Frågor kan ställas senast 1 mars på samma adress.

Beslut meddelas senast den 27 mars 2024.