Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Sanna Barsk i Kiruna är 2024 års Aurorastipendiat

Vid den regionala bibliotekskonferensen i Kiruna tillkännagavs 2024 års Aurorastipendiat i Norrbotten. Sanna Barsk från Kiruna stadsbibliotek tilldelades utmärkelsen för sitt arbete med att inkludera barn och ungas synpunkter i bibliotekets utformande.

Kvinna med glasögon håller en bukett blommor i handen.
Sanna Barsk, bibliotekarie Kiruna är 2024 års Aurorastipendiat.

Sedan 2007 träffas bibliotekspersonalen i Norrbotten vartannat år för inspirerande föreläsningar och samtal om biblioteksutveckling. Under konferensen delar Regionbiblioteket ut Aurorastipendiet till en person som med särskild lyskraft arbetat med utveckling av bibliotekets verksamhet. Med utmärkelsen följer en peng som kan användas för kompetensutveckling. Med utmärkelsen vill Regionbiblioteket synliggöra det betydelsefulla arbete som görs av personal på bibliotek runt om i länet.

När namnet på årets vinnare, Sanna Barsk från Kiruna stadsbibliotek, ropades upp och salen fylldes av applåder såg stipendiaten glad men väldigt förvånad ut.

Sanna och hennes dåvarande kollega Malene Jensen startade projektet inför byggandet av Kirunas nya stadsbibliotek. De ville skapa ett bibliotek utefter de önskemål som fanns hos barn och unga på orten. Genom att lyssna och ta in åsikter marknadsförde man samtidigt biblioteket som en lockande plats att vara på, och arbetet har till stor del påverkat hur barn- och ungdomsavdelningen på Kiruna stadsbibliotek ser ut idag.

– Det kändes jätteviktigt att göra det här när vi hade möjligheten att skapa ett helt nytt bibliotek. Vi ville basera det på vad barn och ungdomar faktiskt vill ha i stället för att vi ska gissa, berättar Sanna strax efter hon mottagit diplom och blommor.

När det nya biblioteket stod klart anordnade dom en VIP-invigning för de skolklasser som medverkat i projektet. På plats fanns även Lilla Aktuellt, inslaget går att se här.

Och deras arbete har gett utdelning, för det märks en klar ökning av unga besökare på biblioteket. Biblioteket har en helt annan typ av verksamhet mot tidigare.

– Som bibliotekspersonal är det lättare att få en relation till barnen nu när dom känner att det är deras bibliotek, avslutar Sanna med ett stort leende.

Metoderna Sanna och Malene skapade har uppmärksammats av bibliotekskollegor över hela landet. Genom att bjuda in till workshops och verkligen arbeta med barnen kunde man skapa en djupare förståelse för behoven som fanns. Vi hoppas att fler bibliotek kan dra nytta av deras lärdomar.

– Jag blev rörd när Sanna gick upp på scen, hon är fantastisk. Vi ska ha ett stort firande för henne på biblioteket imorgon, säger Carina Bergsten som jobbar som bibliotekschef i Kiruna.

Motiveringen lyder

Sanna Barsk har på ett pedagogiskt, tydligt och imponerande sätt utvecklat innovativa metoder för att inkludera barn och ungdomars synpunkter i utformningen av Kiruna stadsbibliotek. Arbetet har utgått ifrån Barnkonventionen och barns rätt att höras i alla frågor som berör dem.

Barn och ungas behov och åsikter har legat till grund för ett systematiskt utvecklingsarbete vid utformningen av det nya biblioteket. Därefter har barn och ungas inflytande och medskapande fortsatt att vara en grundläggande och självklar del av Sannas arbete och bibliotekets verksamhet. Att tydligt prioritera barn och unga som målgrupp på biblioteket har inspirerat kollegor och fått stor spridning och uppmärksamhet, inte bara inom Biblioteken i Norrbotten utan även i resten av bibliotekssverige.

På Kiruna stadsbibliotek får barn göra sin röst hörd!

Kontakt Aurora-stipendiat 2024

Sanna Barsk
Bibliotekarie, Kiruna stadsbibliotek
0980-755 51

Aurora-stipendiater genom åren

2024 Sanna Barsk, Kiruna stadsbibliotek
2022 Jenny Johansson, Piteå bibliotek
2019 Susanne Joki, Haparanda stadsbibliotek
2017 Inger Mäkimaa, Arvidsjaurs bibliotek
2015 Irene Wallin, Kalix bibliotek
2013 Åsa Wilén, Piteå bibliotek
2011 Karin Stridsman, Tornedalens bibliotek
2009 Anders Fredriksson, Luleå stadsbibliotek
2007 Doris Paavo, Kiruna stadsbibliotek

Regionbibliotek Norrbotten

Regionbiblioteket är ett nav och en sammanhållande aktör för folkbibliotekens utveckling i Norrbotten. Regionen och kommunerna samarbetar inom organisationen Biblioteken i Norrbotten för invånarnas tillgång till bibliotekstjänster. Tillsammans driver Biblioteken i Norrbotten de digitala biblioteken Bibblo.se och Polarbibblo.

Text och bild: Linda Kvenås