Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Regeringen satsar på livsmedel – med inspiration från Norrbotten

Mer norrbottnisk mat på tallrikarna! är visionen för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära mat. När regeringen nu presenterat flera nya satsningar för att främja livsmedelsproduktion är det med samma vision. – Regeringen vill se mer svensk mat på tallriken, sade Peter Kullgren, landsbygdsminister, på en presskonferens om satsningen.

Två rieskakakor på gräddning i vedugn med eldsflammor i bakgrunden.
Jordbrukare i norra Sverige får mer statligt stöd - så kanske blir det mer norrbottnisk mat på tallrikarna? Foto: Simon Eliasson

I budgetpropositionen för 2026 presenterade regeringen flera nya satsningar för att stärka hela livsmedelskedjan och främja svensk livsmedelsproduktion. Totalt omfattar satsningarna 489 miljoner kronor och syftar till att förbättra konkurrensvillkoren för svenska producenter samt öka livsmedelsexporten.

Region Norrbotten har bidragit med synpunkter och förslag längs vägen. I juli fick också Jordbruksverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka lönsamheten, konkurrenskraften och livsmedelsproduktionen i norra Sverige. Det uppdraget ska redovisas i februari nästa år.

”Höga förhoppningar”

Vi ser att regeringen tagit till sig av Norrbottens inspel och arbete vad gäller förutsättningar för livsmedelsproduktion. Vi har därför höga förhoppningar om ytterligare åtgärder när Jordbruksverket avslutar sitt uppdrag, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

Bland de nu föreslagna åtgärderna ingår en ersättning på 1000 kronor per mjölkko som kompensation för Sveriges beteskrav, samt ett höjt nationellt stöd till jordbrukare i norra Sverige.

 Det är positivt att regeringen presenterar åtgärder och medel, framför allt för mjölkproducenter som utgör en ryggrad i vår hållbara matproduktion. Åtgärderna stärker förutsättningarna för en lönsam produktion i hela landet, även om det finns en hel del kvar att jobba på för likvärdiga förutsättningar, säger Anders Öberg.


Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande, ser fram emot ytterligare förslag för att stärka livsmedelssektorn i länet.

Regeringen framhåller att en starkare livsmedelsproduktion är viktig både för svensk ekonomi och för landets totalförsvar och beredskap.

 Vi ser fram emot ett större fokus framåt på robusthet, resiliens och lönsamhet, säger Anders Öberg.

”En framtidsbransch”

Norrbottens livsmedelsstrategi Nära mat pekar ut vad länets aktörer tillsammans ska verka för. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten, Norrbottens kommuner och LRF Norrbotten står gemensamt bakom Nära Mat. Det är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan.

Livsmedelsförsörjningen i Norrbotten måste säkras inför framtiden, och det finns många skäl att satsa på bra mat från närområdet.

 Livsmedelssystemet bygger grunden för fungerande, attraktiva samhällen. De gröna näringarna spelar en avgörande roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Samtidigt är lantbruket en framtidsbransch med stor potential för innovation, tillväxt och attraktivitet, säger Erika Falk, strateg med ansvar för livsmedelsförsörjning.