Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Alviksgården visar vägen

Idag invigdes rötrestanläggningen vid Alviksgården just söder om Luleå. Den första av sitt slag i världen.

Två kvinnor och en man håller påsar med biogödsel i en anläggning.
Alviksgården inviger den största privata biogasanläggningen i Sverige. På bilden syns från vänster: Anne Hugoson, Alviksgården, Mikael Hugoson, ägare av Aviksgården och Linda Frohm, regionråd. Foto: Janus Brandin.

Alviksgården har bedrivit jordbruk sedan 1976 och har successivt utvecklat verksamheten som koncentreras kring grisuppfödning, slakt och vidareförädling av fläskprodukter. Sedan 1997 har Alviksgården använt gödseln från grisarna för att producera biogas som bland annat använts som energi för att drifta gården. Den största privata biogasanläggningen i Sverige. Den nya rötrestanläggningen tar tillvara en restprodukt från biogasanläggningen och omsätter den till biogödsel som både kommer att användas i den egna spannmålsproduktionen men även säljas.

– Det är hedrande att få inviga denna världsunika anläggning hos en fantastik entreprenör som än en gång är föregångare inom svensk jordbruk, säger regionrådet Linda Frohm. Norrbotten är världsledande i den gröna omställningen och Alviksgården visar inom jordbruket vägen för hur ett cirkulärt tänk omsätts i praktiken.