Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Fablernas värld

Just nu pågår utställningen Fablernas värld på Regionhuset. I utställningen får publiken möta tre konstnärer som tar avstamp utifrån sitt stora intresse för att lyfta frågan om klimat, djur och natur och människans förhållningssätt till dessa.

Återkommande i de tre konstnärerna, Marie Karlsson, Johanna Borgenstål och Katarina Rödings verk är att djuren står i centrum och berättar om maktmissbruk och klimathot. Det som först kan se oskyldigt och gulligt ut, Ulliga rättvisedjur som Katarina Röding skriver, har en djupare innebörd.

 

En fabel ska i sin uppbyggnad bygga på en sensmoral som får oss att tänka till, ett exempel är det kända citatet "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”. Ett sätt att lyfta frågor om vad som är rätt och fel. Ett berättargrepp som ibland används i länder med hård censur där konstnärer och författare måste linda in sina budskap. Så är dock inte fallet här, i dessa verk blir djuren snarare förmedlare av brinnande aktuella frågor som vi betraktare gärna vill värja oss emot. Då kan ett ”gulligt djur” hjälpa till att öppna upp våra hjärtan. 

 

De tre konstnärerna använder olika stil och uttryck i sina bilder, från Katarina Rödings naivistiska stil till Johanna Borgenståls illustrativa bilder och Marie Karlssons collage. Det som för dom samman är att alla brinner för att lyfta frågan om klimat, djur och natur och människans förhållningssätt till dessa.

 

                
Katarina Röding, verk: Våldtäkt på naturen       

 

               

Johanna Borgenstål, verk: Robins woods

 

                            
Marie Karlsson, verk: The kill

 

Här kan du läsa  mer om de tre konstnärerna 

 

Välkommen att kontakta Hanna Isaksson, verksamhetsledare Resurscentrum för konst.hanna.isaksson@norrbotten.se