Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Möt Grude – Green Rural Economy

GRUDE-projektet har samlat och spridit kunskap om cirkulär ekonomi i norra Sverige, Finland och Norge under 2019-2022. 

Illustration som symboliserar grön ekonomi

Grude – ett kunskapshöjande projekt för grön ekonomi som genomförts i de norra delarna av Sverige, Finland och Norge. Målet var att öka den gröna tillväxten i arktiska glesbygdskommuner genom att samla och sprida kunskap om cirkulär ekonomi. Projektet finansierades av Interreg Nord-programmet 2014-2021 med lokal medfinansiering från Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Jokkmokks Allmänning.

Grude har arrangerat över 60 event och nått omkring 1 200 unika deltagare, med interaktiva workshops, seminarier, studieresor med mera. Deltagare har mötts över branschgränser och delat med sig av innovativa, cirkulära lösningar. Projektet har arbetat för att underlätta för verksamma och blivande företagare att lära sig mer om samt att ställa om till en mer resurseffektiv, cirkulär affärsmodell.

Projektet har blivit nominerat till Arctic Awards 2022 som är en årlig projekttävling som syftar till att lyfta fram projekt som uppnått exceptionella resultat, bedrivits innovativt och engagerat sina målgrupper på ett effektivt sätt för att skapa värde i den arktiska regionen. Vinnaren utses under nästa Arctic Cooperation event som planeras till början av 2023.
Här kan du läsa mer om Arctic Awards.

Projektet har producerat ett flertal filmer. Här presenterar vi två av dessa.
Följ med på Grudes cirkulära studieresa för lokala företagare från Jokkmokk, Gällivare och Luleå.

 

Följ resultatet i slutfilmen som visar hur projektet försökt bidra till att skapa förutsättningar för ett framtida hållbart arktiskt område.

 

Grude-projektet avslutades sista september.

På projektets webbplats kan du läsa mer om Grude – Green Rural Economy