Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbotten stöttar Ukrainska kulturskapare med residens

I veckan har Region Norrbotten tagit beslutet att utöka årets residensbudget med ytterligare 100 000 kronor för att kunna erbjuda krisresidens för Ukrainska kulturskapare. 

Röd tegelbyggnad i vinterskymning.
Northern Sustainable Futures i Moskosel.

Arbetet är nu i full gång för att vi tillsammans ska kunna stå upp och hjälpa de konstnärer som befinner sig i akut kris.

– Vi försöker nu agera snabbt för att nå ut till kulturskaparna i Ukraina om att komma på residens till Norrbotten, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och projektledare för det regionala residensnätverket Swedish Lapland AiR.

Ett residens innebär att en kulturskapare kan komma och bo och verka på en ort under en längre tid, vanligtvis är residensen mellan 1-3 månader. Lokal residensarrangör blir Northern Sustainable Futures i Moskosel som har boende och lokaler. Residensen kommer vända sig främst till kvinnliga kulturskapare med barn.

– Vi som residensarrangörer kan erbjuda kulturskapare inom alla områden en trygg och säker plats att verka utifrån under kriget, även om det bara är för några månader. Vi vet att kulturskapare är extra utsatta och det är viktigt att deras röster kan ge en bild av det som nu sker, säger Goncalo Marques, grundare till Northern Sustainable Futures.

Region Norrbotten har även ansvaret för det nationella residensnätverket SWAN – Swedish Artist Residency Network. Under onsdagen arrangerade man ett krismöte för nätverket där även andra aktörer deltog. Det var stor uppslutning från hela Sverige, konstnärsdrivna residens, regioner, kommuner, TransArtists, ResArtis, Svenska PEN, ICORN, Konsten att delta och Konstnärsnämnden med flera deltog. Tillsammans kommer man att mobilisera insatser över hela Sverige.

– Vi hoppas att Region Norrbotten kan inspirera fler regioner att ta steget och avsätta medel för att stötta kulturskapare från Ukraina, vi ser det som en viktig del i att försvara kulturen och det demokratiska samtalet, säger Thomas Vedestig, ordförande för kulturnämnden.

          
Från vänster: Hanna Isaksson, Tomas Vedestig och Goncalo Marques.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta

Hanna Isaksson, verksamhetsledare Resurscentrum för konst, Region Norrbotten
Sammankallande programrådet SWAN
hanna.isaksson@norrbotten.se, 072 – 562 47 55

Tomas Vedestig, ordförande Regionala utvecklingsnämnden, Region Norrbotten
Tomas.vedestig@norrbotten.se, 070 - 203 35 23

Goncalo Marques, Northern Sustainable Futures
info@northernsustainablefutures.com, +46 73 985 13 24