Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Nytt initiativ för företag som vill exportera och rekrytera talanger

Norrbottens Handelskammare och Region Norrbotten ska i projektet LUX samarbeta för att stötta företag som vill växa genom internationalisering. Projektet handlar om att hitta nya vägar framåt för exportfrämjande och kompetensförsörjning. Arbetet pågår under hela 2022 och finansieras av Vinnova.

Porträttbild Janus Brandin
Foto: Simon Eliasson

Projektet består av två delar, exportfrämjande och attraktivitet i ljuset (LUX) av den gröna omställningen. Syftet är att vidare utforska vad norrbottniska företag behöver för att lyckas ta klivet ut i världen samt hur Norrbotten kan attrahera fler människor att flytta till länet.

Initiativet bygger på ett regeringsuppdrag med syfte att utveckla arbetssätt och processer för ökade synergier mellan regionala, nationella och internationella innovationsinsatser. Målet är att öka norrbottniska företags internationaliseringsgrad, genom att testa nya arbetsmetoder och arbeta med frågor som attraktivitet och smarta, hållbara samhällen.

Till hjälp har projektet de statliga aktörerna inom Triple I - Vinnova, Business Sweden, Tillväxtverket, Energimyndigheten och Svenska Institutet. En samverkan som kan skapa en hävstångseffekt för norrbottniska företag och för länet.

– Vi vill nå innovativa företag som har vilja, ork och kraft att ta sig an nya marknader på nya sätt. Här finns en möjlighet att få skräddarsytt stöd för att växa internationellt, säger Linda Nilsson, vd Norrbottens Handelskammare.

Kompetensförsörjningen är en förutsättning för att bedriva en internationellt konkurrenskraftig verksamhet, och tillgång till rätt kompetens är en gemensam utmaning för företagen i länet. De stora industrietableringarna som pågår i Norrbotten och Västerbotten kommer att öka kompetensbehovet ytterligare. Ska Norrbotten klara den gröna omställningen kommer det kräva inflyttning av kompetens utifrån. Det byggs och planeras för fullt i Boden, Gällivare och Skellefteå för att kunna ta emot alla människor som i framtiden behövs på orterna.

– Det behövs ett nytt arbetssätt för att åstadkomma kompetensförsörjningen och här behöver länet och Sverige ta nya steg tillsammans säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör Region Norrbotten.

Vill du veta mer om projektet?

Välkommen att kontakta
Elin Stenvall, internationell samordnare Norrbottens Handelskammare 
E-post: elin@norrbottenshandelskammare.se

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör Region Norrbotten
E-post: janus.brandin@norrbotten.se