Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Remissvar förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen

Tillväxtberedningen i Norrbotten välkomnar förslag på satsningar på transportinfrastruktur i länet – men anser inte att de är tillräckliga.

Bygget av Norrbotniabanan.
Källa: Norrbotniabanan.se. Foto: Patrick Degerman.

Tillväxtberedningen menar i sitt remissvar till regeringen att det finns all anledning att se över prioriteringar i förslaget till nationell plan för transportinfrastruktur 2022-2033 utifrån den industriutveckling som på kort tid ritat om kartan.

Förslaget innehåller mycket viktiga investeringar på Malmbanan och kritiska åtgärder för att öka kapaciteten mellan Luleå-Boden samt Luleå C. Åtgärder som redan utifrån dagens kapacitetsbehov är nödvändiga att genomföra i närtid. Tyvärr kommer inga av dessa åtgärder att slutföras fram till 2033. Samtidigt investerar näringslivet mer än 1 070 miljarder kronor för en grön omställning.

Tillväxberedningen ser också ett snabbt färdigställande av Norrbotniabanan som en viktig förutsättning i den gröna omställningen där kompetensförsörjningen måste säkerställas. Förslaget innebär snarare en senareläggning och ett färdigställande långt efter 2033.

För ett sammanhängande transportsystem och en hållbar samhällsutveckling ser Tillväxtberedningen att länstransportplanerna behöver ökad tilldelning när åtgärdsbehoven i det regionala vägsystemet som på sikt kommer att vara mycket stora för att möta en hållbar samhällsutveckling.               

– En långsiktig och förutsägbar transportplanering är avgörande för att kommunerna ska kunna utvecklas positivt utifrån den enorma nyindustrialiseringen i norr med alla dess möjligheter, säger Claes Nordmark(S) ordförande i Norrbottens Kommuner och kommunalråd i Boden.

– Att Norrbotten står för Europas skattkista vad gäller naturresurser som skog, mineraler, grön energi har länge varit känt och understryks av att ca 65 % av Sveriges råvaruexport kommer från norra Sverige. Därför måste det internationella perspektivet få större utrymme i nationella planen, genom fokus på korridorer, noder och flöden, menar Nils-Olof Lindfors (C), regionråd. Region Norrbotten.       

Om Tillväxtberedningen

Tillväxtberedningen är ett gemensamt politiskt organ för Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten i strategiska tillväxtfrågor och agerande rörande transporter och infrastruktur i länet.

Här kan du läsa mer om Tillväxtberedningen

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta:

Claes Nordmark (S), ordförande i Norrbottens Kommuner och kommunalråd i Boden,
Mobilnummer: 070-234 24 27

Nils-Olov Lindfors, Regionråd (C)
Mobilnummer: 070-380 00 44