Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Sommarteater på turné med hjälp av särskilt bidrag

Sommarteatern är en mycket uppskattat del av Norrbottensteaterns verksamhet. Med hjälp av ett särskilt bidrag från Region Norrbotten ska teatern till sommaren ut på turné. Norrbottensteatern åker runt i länet för att möta både ny och gammal publik. – Det finns ingen teater som är så omedelbar och lätt att älska som sommarteatern, säger teaterchef Gunilla Röör.

Norrbottensteaterns fordon parkerad i somrig grönska.
Foto: Magnus Stenberg.

Regionala utvecklingsnämnden vill göra det möjligt för fler norrbottningar att ta del av Norrbottensteaterns utbud. Därför avsätter nämnden nu 580 000 kr i bidrag till en satsning på familjeföreställningen Loranga, Masarin och Dartanjang.

 Det finns ingen teater som är så omedelbar och lätt att älska som sommarteatern. Att vi nu får ett tillskott för att kunna genomföra den även nästa sommar – ingenting kan glädja oss mer, säger teaterchef Gunilla Röör.

Turnén blir en nystart efter pandemin. Norrbottensteaterns uppdrag är att erbjuda professionella teaterföreställningar av hög kvalitet till alla medborgare. Barn och unga är en prioriterad målgrupp. Numera har Norrbottensteatern en mobil scen. Den gör det möjligt att ta teatern till platser i länet som annars inte kunde ha tagit emot gästspel.

Barn får möta teatern

Tillgången till kultur är en viktig del av ett attraktivt län där många vill leva och bo. Med den här föreställningen får barn och unga en möjlighet att möta scenkonsten sommaren 2023.

 Det blir familjeteater på högsta nivå när vi spelar ”Loranga, Masarin och Dartanjang”! Denna ljuvliga saga om familjen som lever i knas. Som leker sig igenom tillvaron hur allvarlig den är må vara.

Att turnera i ett län av Norrbottens storlek är dock dyrt. Inför 2023 ansökte Norrbottensteatern om bidrag för att kunna genomföra en turné med föreställningen. Region Norrbotten och Luleå kommun delar på merkostnaden på en miljon kronor.

 Just nu i mörka november är det underligt skönt att få fundera på hur vi ska befolka nästa års sommarteatervagn, säger Gunilla Röör.