Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Efterlängtat steg mot en kulturinstitution för meänkielitalande

En viktig milstolpe på vägen mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för ett projekt. Nu går det att ta del av slutrapporten POPPA – ”het” på meänkieli.

Barn målar på en genomskinlig plastfilm uppställd mellan träd.
Barn deltar i Aurinkofesti. Foto: André Larsson

”Många av oss unga vet inte om att vi tillhör en urgammal minoritet, ändå bär vi den ärvda skammen. Den skammen måste vändas till stolthet.”

Kulturskribenten Mattias Timanders ord inleder rapporten POPPA. I den sammanställs resultaten från djupintervjuer och digitala workshops, studiebesök och Town Hall-möten. Barn och vuxna, politiker och kulturaktörer har kommit till tals.

Det är Föreningen Norden Norrbotten och projektledare Maja Mella som på uppdrag av Region Norrbotten genomfört projektet Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Sådan verksamhet saknas idag. För Region Norrbotten är det viktigt att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur. Det är en prioriterad fråga att öka kunskapen om deras historia och kulturarv.

I POPPA finns flera förslag på insatser. Det handlar om ett huvudmuseum, ett digitalt informationscentrum och forskning på området. Förstudien ska nu behandlas av politiken på både regional och nationell nivå.

Läs slutrapporten POPPA