Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Evenemangssatsning ska stärka Norrbottens attraktivitet

Fler och större evenemang i Norrbotten kan öka känslan av stolthet, bidra till tillväxt och öka länets attraktivitet. De signalerna har kommit från föreningsliv, kulturarrangörer, besöksnäring och övrigt näringsliv. Under 2023 genomför därför Region Norrbotten en förstudie för att få svar på hur en regional evenemangstrategi skulle kunna se ut och förverkligas.

Fotograferar konsert med mobiltelefon.
Foto: Unsplash.

Processledare under förstudien är Jenny Hakeberg, kommunikationskonsult med erfarenhet från olika typer av samverkansprojekt både på kommunal och regional nivå.


Jenny Hakeberg, kommunikationskonsult. Foto: Simon Eliasson.

– Från idrotten, kulturen och även besöksnäringen har det efterfrågats en samlande kraft som pushar aktörer i Norrbotten att samordna sig, koncentrera resurser, göra prioriteringar och hitta kraftfulla samarbeten för att på sikt locka evenemang till länet. Förstudien ska ge svar på vad länets aktörer ser framför sig, vilka rimliga mål vi ska sikta på och hur vi ska gå till väga för att nå dem, säger hon.

Norrbotten är ett län med många framstående idrottare. Här finns världsunika kulturyttringar, naturmiljöer och besöksmål. De senaste åren har världens ögon riktats mot norra Sverige där den gröna omställningen av industrin tagit fart och behoven av inflyttad, kompetent arbetskraft ökar.


Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör vid Region Norrbotten.

– Livet består inte bara av arbete. Människor vill bo där det händer saker. Vi vill visa upp det vi tycker är fint, och själva uppleva kultur och idrott av hög klass. Initiativförmågan och viljan till att skapa riktigt bra evenemang i Norrbotten är stark, men för att konkurrera nationellt och internationellt måste vi ta oss till nästa nivå. Förstudien kommer att ge oss viktiga svar om hur vi kan nyttja allas förmågor för att göra det, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör vid Region Norrbotten.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, om du har några frågor.
073-820 67 34, janus.brandin@norrbotten.se