Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

EXPO ett steg på vägen till ett nytt liv – och ny arbetskraft

I folktäta Nederländerna drömmer hundratusentals människor om en framtid i ett annat land. I helgen är Norrbotten med på mässan Emigration Expo för att möta dem.

Del av Norrbottens monter på EXPO
Norrbottens monter byggs upp under fredagen. Lördag till söndag väntas runt 16 000 betalande mässbesökare.

Hit väntas i helgen 16 000 människor som kommit långt i tankarna på att lämna Nederländerna. De är pålästa, motiverade och letar efter rätt plats i världen att bygga en framtid för sig själva och sina familjer. Norrbotten är på plats för att visa dem våra möjligheter med spännande jobb, vacker och lättillgänglig natur, trygghet, vita vintrar och mycket plats.

Under det gemensamma namnet Arctic Sweden är representanter för kommunerna, Arbetsförmedlingen och Region Norrbotten på plats i Utrecht.

– Det är en stenhård konkurrens i Sverige och världen för legitimationsyrken. Så för oss är det viktigt att vara på plats på EXPO och knyta personliga relationer säger Nina Ekbäck, HR Region Norrbotten.

”Vårt livsäventyr förverkligades”

I Norrbotten lever och verkar redan många människor, par och familjer som tagit steget och byggt sig ett nytt liv i vårt län. Med oss på EXPO har vi två nederländare som redan tagit steget: Gabrielle Knobbout, enhetschef för Folktandvården i Gällivare, och Cornelis Uittenbogaard, som jobbar med samhällsplanering i Övertorneå kommun.

– Vårt livsäventyr förverkligades genom flytten till Övertorneå för två år sedan, där vi nu har hittat hem. Nu i helgen representerar jag min arbetsgivare Övertorneå Kommun på Emigration Expo i syfte att locka mina landsmän till livskvaliteten och framtidsmöjligheterna som finns i Norrbotten, säger Cornelis Uittenboagard, stadsplanerare på Övertorneå kommun.Jokkmokk och Kiruna är två av kommunerna som har har representanter på plats i Utrecht.

Emigration Expo förväntar sig besöksrekord i år. Trenden med antalet människor som flyttar från Nederländerna är ökande. Ungefär 150 000 nederländare flyttar utomlands varje år. En av de främsta drivkrafterna är en längtan efter högre livskvalitet och en trygg och naturnära miljö för barnen att växa upp i.

Populärt alternativ

Av dem som besöker mässan flyttar 65 procent utomlands inom två år, och Sverige är ett populärt alternativ för nederländarna. Norrbotten har brist på arbetskraft inom nästan alla branscher. Det här är ett försök att sammanföra arbetskraft på jakt efter en ny framtid med ett Norrbotten i stort behov av nya invånare, visa på möjligheterna. För mässbesökarna kan mötet i vår monter vara ett steg på vägen mot ett flyttbeslut som kanske kommer om något år.

Intill Arctic Sweden-montern finns LTU och LKAB. Gruvbolaget har också har med sig några av sina internationella medarbetare, bland annat från Nederländerna.

– För oss är det en absolut nödvändighet att söka oss till andra länder för att kunna fylla det rekryteringsbehov och hitta de specifika kompetenser vi är ute efter. Sedan före jul har vi aktivt jobbat för att öka kännedomen om LKAB i Sverige och i resten av Europa och att delta på Emigration Expo blev för oss en bra pusselbit i det arbetet, berättar Åse Juhlin, HR-chef på LKAB.

Mässmedverkan arrangeras inom ramen för projektet North Sweden Green Deal, som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Text: Sara Stylbäck Vesa

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.

Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det finansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).