Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Internationell konferens om hållbar turism till Luleå

Nästa år väntas 150 deltagare från hela Europa besöksnäring till Luleå för en stor konferens. Det står klart sedan nätverket NECSTouRs valt Swedish Lapland Visitors Board och Region Norrbotten som värd för nästa års möte. Intresset för vår arktiska destination är stort.

Turist står vid vattnet med armarna i luften.
Turist i trakten kring Adolfström. Foto. Unsplash.

Föreningen NECSTouR är ett nätverk för europeiska regioner som jobbar för en hållbar och konkurrenskraftig turism. Norrbottens län är genom Swedish Lapland Visitors Board och Region Norrbotten medlemmar i föreningen.

Årsmötet 2023 har i veckan pågått i Paris.  I samband med avslutningen kom beskedet om att nästa årsmöte och konferens förläggs till Luleå.

– När vi nu stänger årets medlemsmöte bjuder vi in nätverkets medlemmar att träffas i Swedish Lapland om ett år. Vi vill låta Europas regionala besöksnäringsledare ta del av den arktiska besöksnäringsstrategin, som har hållbarhet i sitt DNA. Därför valdes Swedish Lapland till värd för vårt flaggskeppsevent, säger Cristina Núñez, vd för NECSTouR.

Norrbotten har varit medlemmar sedan 2020. Flera av de andra medlemsregionerna har uttryckt stort intresse för hur vi arbetar och varit nyfikna på vårt arktiska resmål.

”Väldigt glädjande”

– I den här gröna omställningen är alla överens om att turismen är en vital part. Därför är det väldigt glädjande att se att vi i Norrbotten bidrar på europeisk nivå också inom detta område, säger Janus Brandin, Regional utvecklingsdirektör Region Norrbotten.

Organisationen är baserad i Bryssel och arbetar med att stärka och styra turismens utveckling i Europa. Verksamheten grundas på de stora strategier och färdplaner EU pekat ut.

– Inte bara är intresset för vår arktiska livsstil stort hos deltagarna, de är också väl medvetna om miljöaspekten. Bryr vi oss om hur det går för det arktiska Europa, blir det också bättre för planeten i stort. Det gynnas vi alla av, fortsätter Johanna Ögren, regional visitor development manager på Swedish Lapland Visitors Board.

Bakgrund: NECSTouR

Organisationen samlar ett fyrtiotal europeiska regionala turistorganisationer samt ett trettiotal associerade medlemmar som universitet, forskningsinstitut och organisationer.

NECSTouR tillhandahåller strategier för turismstyrning och är en viktig länk mellan regionala och bredare europeiska stödsystem.

Den utgör en viktig länk mellan regionerna och Europaparlamentet, Europeiska kommissionen. På så vis bidrar föreningen till att påverka den europeiska turismpolitiken.