Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens nya Slöjd- och formcenter växer fram i Shopping

I mars nästa år får Norrbotten ett nytt besöksmål. Då öppnar det nya Slöjd- och formcentret i gallerian Shopping, Luleå. – Med centret vill vi stärka dagens utövare, men också bädda för framtiden, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Tre kvinnor står framför gallerian Shopping i Luleå.
Från vänster: Evelina Rydeker, kommunalråd Luleå, Linnea Nilsson, projektledare, Sofia Öberg, projektledare. Foto: Ludvig Sjödin.

En 760 kvadratmeter stor lokal i Shopping ska bli platsen för den nya kulturverksamhet som Region Norrbotten nu bygger upp. Centret ska stötta utvecklingen i länet inom slöjd och form och främja ungas möten med kulturområdet. Syftet är också att skapa ett besöksmål och välkomna såväl intresserade norrbottningar som mer långväga besökare.

Just nu pågår arbetet med att förbereda lokalen för sitt nya ändamål. Centret ska bli en inkluderade samlingsplats för slöjd, konsthantverk, design, form och arkitektur. Här finns också rum för hållbart byggande och gestaltad livsmiljö.

– Allt detta är en del av Norrbottens kulturarv, men också av vår nutid och framtid. Med centret vill vi stärka dagens utövare, men också bädda för framtiden, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

Utställningar och workshops

När portarna slås upp i mars kommer centret att ha ytor för utställningar, föreläsningar, workshops och insatser som stärker Norrbottens yrkesverksamma i branschen. Inledningsvis kommer centret att ha en anställd koordinator och ett par publikvärdar/pedagoger. Den publika verksamheten ska vara igång tre dagar i veckan, på andra dagar görs plats för bokade besök av till exempel barngrupper.


Slöjd- och formkonsulenterna Sofia Öberg och Linnea Nilsson är projektledare. Evelina Rydeker (till höger), kommunalråd Luleå, gläds åt den nya mötesplats som växer fram. Foto: Ludvig Sjödin.

– Här kommer vuxna, barn och unga att både kunna skapa själva och möta professionella utövare inom slöjd- och formområdet. Det kommer att bli en spännande resa, säger Linnea Nilsson, slöjd- och formkonsulent vid Region Norrbotten och en av projektledarna.

Etableringen är en del av ett treårigt projekt, med målet att bygga upp en verksamhet som ska bli permanent.

Motor för hela länet

– Målet är att centret ska bli en motor för branschen i hela länet. I framtiden är förhoppningen att jobba med fler aktörer på andra platser för att gemensamt lyfta slöjd- och formområdet, säger Sofia Öberg, slöjd- och formkonsulent på Region Norrbotten och projektets andra projektledare.

Lokalen har blivit möjlig genom ett samarbete med fastighetsbolaget Diös, som äger Shopping.

–Vi är stolta över detta samarbete som gynnar kulturella näringar. Shopping har sedan huset uppfördes varit en tongivande plats i Luleås historia. Ralph Erskines grundtanke där Shopping ska vara en naturlig mötesplats, passar därmed detta projekt perfekt, säger Emelie Kjellner, kommersiell förvaltare, Diös Luleå.

”Oerhört viktigt”

Luleå kommun går också in i samarbetet, med ett bidrag på 800 000 kr 2024.

– Vi är så glada över vårt goda samarbete med regionen för att förverkliga Slöjd- och formcenter. Det är så oerhört viktigt att vi stolt lyfter vår starka slöjd- och formkultur i Norrbotten. Ser fram emot invigningen i mars, säger Evelina Rydeker (MP), kommunalråd samt ordförande kultur-och fritidsnämnden.

Att centret ska vara etablerat inom fyra år står i Norrbottens kulturplan. För det har Regionala utvecklingsnämnden i våras beslutat att avsätta 1,8 miljoner kronor årligen under en treårsperiod.

Kontakt

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör
073 -820 67 34
janus.brandin@norrbotten.se

Sofia Öberg, slöjd- och formkonsulent
076-116 37 15
sofia.oberg@norrbotten.se

Linna Nilsson, slöjd- och formkonsulent
073-059 12 20
linnea.k.nilsson@norrbotten.se